Image Map

ETUC'tan 'sosyal diyalog ve kalkınma' mesajı

Avrupa’nın 36 ülkesinden, 81 sendikal konfederasyonun üye olduğu ve yaklaşık 60 milyon işçiyi temsil eden Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) 11. Olağan Kongresi İspanya’nın Sevilla kentinde 21-24 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleşti.

 

Kongre’de ortak bir sendikal stratejinin yanı sıra “sosyal diyalog”, “aktif istihdam politikaları”, “istihdamda fırsat eşitliği” ve “esnek çalışma” gibi konular üzerine tartışmalar yürütüldü. ETUC Genel Sekreteri Monks, Avrupa Temel Haklar Sözleşmesi’nin “amasız ve eğersiz bir biçimde” Avrupa genelinde yasal zemine taşınması gerektiğini belirtti.

 

Kongre’de, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Süleyman Çelebi, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Avrupa Temsilcisi Yücel Top ve DİSK Genel Sekreter Yardımcısı Perihan Sarı’dan oluşan 4 kişilik delegasyon ile katıldı..

 

ETUC Genel Sekreteri John Monks kongrede yaptığı konuşmada, Avrupa’da sendikaların bugün bir dizi karmaşık sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti. Monks, “Güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, küreselleşme, sosyal gelişmeye yönelik inancın yitirilmesi sendikaların önündeki en önemli engeller. Bu engellere karşı ETUC güçlü bir şekilde; daha güzel ve daha iyi bir Avrupa için mücadele etmeli” dedi.

 

Monks konuşmasında ayrıca; ETUC’un daha fazla ve daha iyi istihdam, sosyal diyalog mekanizmalarının geliştirilmesi, işçilerin katılımının güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma için çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

 

ETUC, 21-22 Haziran 2007 tarihinde Brüksel’de gerçekleşecek olan AB Zirvesi öncesinde Avrupa Temel Haklar Şartı’nın yasal olarak bağlayıcı bir hale gelmesi için AB liderlerine çağrı yapacak ve bu konuda bir kampanya düzenleyecek.

 

Avrupa sendikalarının yeni lideri kadın

Kongre’de ETUC bir ilke imza atarak İsveçli kadın sendikacı Wanja Elisabeth Lundby-Wedin’i başkanlığa seçti. 4 yıl boyunca başkanlık görevini yürütecek olan Lundby-Wedin, 1952 yılında doğdu. 2000 yılından beri  1.831.000 üyesi olan İsveç Sendikalar Konfederasyonu Landsorganisationen i Sverige LO’nun başkanlığını yürütüyor.

John MONKS’un Genel Sekreterliğe devam edeceği yönetim kurulunun diğer üyeleri; Maria Helena ANDRE,  Reiner HOFFMANN,  Walter CERFEDA,  Joël DECAILLON,  Jozef NIEMIEC,  Catelene PASSCHIER.

ITUC ETUC