Image Map

1 Mayıs üzerindeki yasaklar kaldırılarak tatil ilan edilmeli ve Taksim kutlamalara açılmalıdır!

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine ilişkin yaptığı açıklama:

1 Mayıs üzerindeki yasaklar kaldırılarak tatil ilan edilmeli ve Taksim kutlamalara açılmalıdır!

 

Dün gazetecilerin sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, “1 Mayıs’ın tatil olarak ilan edilmesi” konusunda işçi konfederasyonlarıyla görüşmesi için talimat verdiğini söyledi.

 

1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine ilişkin atılan bu adım, bu konuda gelinen yer açısından elbette önemli bir aşamadır. Ancak yeterli de değildir.

 

Şunu da mutlaka söylemeliyiz ki bu “bahşedilen” bir hak değil, mücadeleler sonucu kazanılan bir haktır. DİSK’in ve emek örgütlerinin bedeller ödeyerek yıllarca verdiği mücadelenin önemli bir sonucudur.

 

Mart ayında toplanan 3’lü Danışma Kurulu’na 1 Mayıs’ın işçi sınıfının ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak tatil ilan edilmesi önerisi sunulmuş ve katılımcılar tarafından da önemsenmiştir.

 

Bugün Ankara’da toplanacak olan 3’lü Danışma Kurulu’na ve Çalışma Bakanlığı’na sunacağımız krize karşı sosyal programda da “1 Mayıs’ın tarihsel içeriğine uygun biçimde işçi bayramı olarak yasalaşması” gerektiğine değindik. Çünkü Türkiye, toplam çalışanın 22 milyona, tarım dışında çalışan sayısının 13 milyona ulaştığı ama 1 Mayıs’ın bayram tatili olmadığı ender ülkelerden birisidir.

 

Bu gerçeğin farkında olan emek dostu siyasi partiler ve milletvekilleri de Meclis’te 1 Mayıs’ın emeğin baramı olarak tatil ilan edilmesi konusunda yıllardır önergeler vermektedirler.

 

Buna karşın, 100 yıl önce kutlanmasına başlanan ve DİSK öncülüğünde 32 yıldır da kitlesel olarak kutlanan bir ülke olduğumuz halde, anlamsız, çağdışı yasaklar ve korkularla 1 Mayıs’ın kutlanması sürekli olarak engellenmektedir. Taksim alanı hâlâ işçilerin 1 Mayıs buluşmasına kapalı tutulmaktadır.

 

Bütün bu engellemeler günümüz Türkiye’sinde sona erdirilmelidir. 1 Mayıs bayram tatili olmalı, emeğini harcayan, yıllarını üretime veren milyonlarca emekçinin istediği alanlarda özgürce buluşmasının önündeki engeller kaldırılarak Taksim Alanı 1 Mayıs kutlamalarına açılmalıdır.

 

1 Mayıs önündeki engellerin kaldırılması, 1 Mayıs 1977 katliamının ortaya çıkarılması için de yeni imkânların yaratılmasına katkı sağlayacaktır.

 

Bu konuda da cesaretle adım atılarak, 1 Mayıs 1977’de yaşanan katliamın aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması için TBMM Araştırma Komisyonu bir an önce kurulmalıdır.

 

Ayrıca Taksim’de yapılacak 1 Mayıs kutlamaları uluslararası bir önem taşımaktadır. Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporu hükümeti barışçıl 1 Mayıs kutlamaları için sendikalarla diyaloga davet ederken, başta ITUC ve ETUC olmak üzere Avrupa sendikalarından yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda sendikacı ve Avrupa Parlamentosu’ndan milletvekilleri 1 Mayıs günü aramızda olacaktır.

ITUC ETUC