ICEM: 1 Mayıs Taksim'de Kutlanmalı

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) Genel Sekreteri Manfred Warda 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması dileğiyle bir açıklama yaptı.

Bir hafta kadar sonra bütün dünyada sendikalar 1 Mayıs’ı kutlayacak. Ama Türkiye’de geçen yıl 1 Mayıs’ta hükümetin baskısına polis zorbalığı eşlik etti.
Türkiye’de sendikalar, 1980 askeri darbesinden önce olduğu gibi, hükümetin 1 Mayıs’ı resmi tatil günü olarak kabul etmesini istiyorlar. 1 Mayıs kutlamaları 1980 askeri darbesinden 1990’ların başlarına kadar yasaklandı, bu tarihten sonra da ancak belli sınırlar içinde kutlanmasına izin verildi.

Türkiye’de sendikaların 1 Mayıs’la ilgili herhangi bir kutlama eylemine girişmesi başının derde girmesi anlamına geliyor. Geçen yılki kutlamalarda, güvenlik güçleri sendikaların taksim Meydanı’na girmesini önlemek için şiddete başvurdular; göz yaşartıcı gaz kullandılar, göstericilere basınçlı su sıktılar, insanları özel sopalarla dövdüler.

Geçen yılın 1 Mayıs’ında sabah saatlerinde polis DİSK genel merkezine göz yaşartıcı gaz sıkıyor. Son olarak, hükümet 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasını öngören bir yasa tasarısını Meclis’e sundu. Meclis İçişleri Komisyonu’nun hiçbir itirazda bulunmadığı tasarı 22 Nisan’da Meclis’te görüşülecekti.

Türk-İş, DİSK ve KESK 1 Mayıs 2009’u tarihi Taksim Meydanı’nda kutlamaya kararlı olduklarını açıkladılar. Taksim Meydanı Türkiye’deki sendikalar için büyük anlam taşıyor. Çünkü 1 Mayıs 1977’de 36 insan o meydanda öldürüldü.

Hükümet 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını yasaklarken bu gerekçeyi kullanıyor.
1977’deki Kanlı 1 Mayıs’ın 30. yıldönümünde, 2007’de, Türkiye’deki sendikalar bu konuda bir girişim başlattılar. 2007 ve 2008 yıllarında binlerce gösterici 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya giriştiği için gözaltına alındı.

Türkiye’de sendikalar sekiz saatlik işgünü, insana yakışır ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi mücadelesinde Taksim Meydanı’nı bir sembol olarak görüyorlar. Ama İstanbul Valiliği kutlamalara Taksim Meydanı dışında her meydanın açık olduğunu açıkladı.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda Türkiye’de 1 Mayıs’la ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Hükümetin 1 Mayıs’ın resmi tatil yapılması yolunda Meclis’e sunduğu teklifi ileriye atılmış bir adım olarak görüyoruz. Bunun Türkiye’de demokrasinin ve sendikal hakların gelişmesi açısından önemli olduğu kanısındayım.

“Ne var ki bu yargının geçerli olması ancak Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’ta barışçıl gösterilere açılmasıyla mümkün olacaktır. Taksim Meydanı demokrasi ve sendikal haklar mücadelesinin sembolüdür. ICEM bu yıl 1 Mayıs kutlamalarını izlemek üzere Türkiye’de olacaktır. Önümüzdeki Haziran’da toplanacak ILO Konferansı’nın iş yasalarını değiştirmesi gereken Türk hükümetini incelemeye alacağını biliyoruz. Türkiye’nin örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve grev hakkı konusunda ciddi değişiklikler yapması gerekiyor. Bu değişikliklerin temel ILO sözleşmelerine ve Türkiye’nin onayladığı standartlara uygun olması gerekiyor. Gelişmeleri izleyeceğiz ve bu mücadelede Türkiye’deki üyelerimizle dayanışmaya devam edeceğiz.”