Image Map

DİSK, İŞTEN ATILAN HAVA-İŞ ÜYELERİ İÇİN ULUSLARARASI İŞÇİ DAYANIŞMASINI ÖRGÜTLÜYOR!

DİSK, İŞTEN ATILAN HAVA-İŞ ÜYELERİ İÇİN ULUSLARARASI İŞÇİ DAYANIŞMASINI ÖRGÜTLÜYOR!

·       DİSK, havacılık işkolunda getirilen grev yasağı ve Hava-İş Sendikası üyelerinin işten atılmalarıyla ilgili ITUC’a ILO Konferansı’nda eylem çağrısı yaptı!..

 

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, havacılık işkolunda getirilen grev yasağı ve Hava-İş Sendikası üyelerinin işten atılmalarıyla ilgili Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu ITUC’a bir rapor ileterek eylem çağrısında bulundu.

 

Serdaroğlu’nun, ILO Konferansı sırasında etkin ve ortak bir protesto gerçekleştirilmesi için ITUC’a yaptığı çağrı şöyle:

 

“Bildiğiniz üzere, sivil havacılık sektöründe tam bir grev yasağı getiren ve bir AKP milletvekili tarafından Meclis’e sunulan yasa teklifi, Meclis’te kabul edilerek onaylanması için Cumhurbaşkanı’na gönderildi. Bunun ardından yasa Resmi Gazete’de yayınlanacak ve uygulamaya konulacak. Bu arada Hava-İş üyeleri, grev haklarını korumak için, 29 Mayıs 2012 tarihinde (yasa teklifinin Meclis’te görüşüldüğü gün) bir günlük sevk eylemi (pratikte bir günlük grev) eylemi gerçekleştirdi. Ancak Türk Hava Yolları yönetimi bu eylemi yasa dışı ilan ederek üç yüzden fazla işçiyi işten attı.

 

Söz konusu süreç ile sivil havacılık sektöründe grev yasağı ve işçilerin işten atılmasının neden ILO Sözleşmeleri, Karar ve Tavsiyelerine aykırı olduğu, Türk Hükümeti ve THY Yönetiminin toplu pazarlık ve grev hakkını nasıl ihlal ettiği ile ilgili detaylı bir raporu ekte bulabilirsiniz. Ancak, özetle şunu belirtmek önemlidir ki, sivil havacılık sektöründeki grev yasağı yalnızca bu sektördeki işçiler ve sendikaların sorunu değildir, bu Hükümet tarafından Türkiye işçi sınıfına ve tüm sendikalara verilen bir mesajdır:

 

R16;Mecliste çoğunluğum var. Ne istersem yapabilirim. ILO Sözleşmeleri, işçi ve insan hakları umurumda değil. Sessiz olun. Yoksa, bir sonraki siz olursunuz!’

 

Şüphe yok ki, bunu şimdi durdurmazsak, havadaki bu hukuk dışı, keyfi ve otokratik tutum, eninde sonunda yere inecek ve buradaki tüm sendikaları yerle bir edecektir. Öyle görünüyor ki bu durum, haklarımızı korumak için bir R16;ya şimdi ya hiç’ durumudur.

 

Bu bağlamda, ITUC’tan kibarca, genel olarak grev sorununu özelde ise sivil havacılık sektöründeki grev yasağının ILO Konferansı gündeminde olması için çaba göstermesini ve tüm ITUC üyelerine yaşananları dünyaya anlatmak amacıyla ILO Konferansı sırasında etkin ve ortak bir protesto gerçekleştirme çağrısı yapmasını rica ediyoruz…”

ITUC ETUC