TÜRKİYE'DEN FAS'A, İŞÇİLERE "AKP" ZULMÜ!

TÜRKİYE’DEN FAS’A, İŞÇİLERE “AKP” ZULMÜ!

·        Türkiye’de AKP KESK üyelerini tutuklarken Fas’taki adaşı da denizcilerin haklarını savunan sendikacıları tutukluyor..

·        DİSK Faslı sendikacılara destek olmak için harekete geçiyor!

Fas’ta geçen yıl kasım ayında yapılan seçimlerden sonra “Adalet ve Kalkınma Partisi” isimli partinin liderliğinde bir koalisyon hükümeti göreve gelmişti. Ancak hükümetin verdiği sözleri tutmaması üzerine Fas halkı Mayıs ayından bugüne işçi sendikalarının öncülüğünde kitlesel protestolar düzenliyor. İşsizliğin ve yoksulluğun sürekli yükseldiği ülkede sendikalar maaş artışı, sosyal hakların iyileştirilmesi ve yeni anayasa gibi taleplerle mücadele yürütüyorlar.

Fas AKP’si sendikaların barışçıl gösterilerine ve hak arayışlarına tıpkı Türkiye’deki adaşı gibi tutuklamalar ve baskılarla karşılık veriyor. Türkiye’de AKP, KESK üyelerini tutuklarken Fas’taki AKP de Liman İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Said Elhairech ve Denizciler Sendikası Genel Sekreteri Muhammed Chamchati‘yi tutukladı.

Comarit Comanav isimli denizcilik firmasına ait gemilerde 6 aydır maaşlarını alamayan ve gemilerde mahzur kalan işçilerin haklarını savunan Elhairech ve Chamchati 2 Temmuz’da mahkemeye çıkartılmayı bekliyorlar.

Türkiye genelinde “Zalimin Zulmüne Karşı Direneceğiz!” kampanyasını sürdürmekte olan DİSK üyeleri Kuzey Afrika’da başka bir AKP’nin zulmüne karşı direnen sınıf kardeşleriyle dayanışma başlatarak Said ve Muhammed’in serbest bırakılması talebiyle Fas Adalet Bakanlığı’na ve büyükelçiliğine protesto mektupları gönderecek. Gerekirse büyükelçilik ve konsolosluk önünde protesto gösterileri düzenlenecek.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici yaptığı açıklamada: Türkiye’de AKP, KESK üyelerini tutuklarken Fas’taki adaşı da denizcilerin haklarını savunan sendikacıları tutukluyor. İnsanca iş ve insanca yaşam için mücadele etmek, zulme karşı direnmek, Ankara’da ve Diyarbakır’da KESK’li olmak Fas’taysa  UMT’li olmak demektir. Farklı ülkelerde farklı dilleri konuşsak da, zulme karşı sınıf mücadelesinin çabası ortaktır. DİSK, Faslı işçileri yalnız bırakmayacakdedi.