Image Map

NEVRUZ KUTLU OLSUN! NEWROZ PÎROZ BE!

DİSK Yönetim Kurulu’nun, Nevruz/Newroz Bayramı dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajı:

 

NEVRUZ KUTLU OLSUN! NEWROZ PÎROZ BE!

 

Halkların, toplumların tarihinde, çoşkuyla kutlanan, özel önem taşıyan günler, dönemler vardır. Ortak sevinçlerin, üzüntülerin ve mücadelelerin ifadesi olan bu özel günler kuşaktan kuşağa aktarılır, halk kültürünün bir ögesi haline gelir.

 

Zengin kaynaklarından dolayı sürekli egemen güçlerin istila ve işgal hareketlerine maruz kalan Ortadoğu’da bölge halkları açısından bu önemli günlerden biri de R16;Kurtuluş Günü’ (baharın gelişi) olarak kutlanan Nevruz/Newroz Bayramı’dır.

 

Demokrasinin bir türlü kökleşmediği ülkemizde, özellikle 1 Mayıs ve yüzyıllardır her yıl 21 Mart gününde coşkuyla kutlanan Nevruz/Newroz yıllardır “tehlikeli” ve “yasak” ilan edilmiştir. İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak bütün dünyada kutlanan 1 Mayıs üzerinde, 1977 yılında tezgahlanan provokasyon, zaman içinde bu günün kutlanmasının engellenmesi için hükümetler tarafından sürekli kullanılmıştır. Benzer bir yaklaşım, 12 Eylül sonrasında Nevruz/Newroz Bayramı’nın kutlanmasında da yaşanmış ve her şeye karşın bayramlarını kutlamak isteyen halkın üzerine sürekli müdahaleci, yasakçı bir anlayışla gidilmiştir.

 

Ortadoğu halklarının barış ve kardeşlik simgesi olan Nevruz/Newroz, bu yıl da savaş yorgunu olan coğrafyanın, halkların kardeşliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde  kutlanacak. Çünkü Ortadoğu yine emperyalist işgal ve savaş politikaları altında koyu bir karanlığa doğru sürüklenmek istenmektedir.

 

Ama inancımız odur ki, Ortadoğu halklarının bilgeliğinin, emperyalistlerin savaşa ve kitle kıyımına dayalı politikalarından çok daha köklü olduğunun canlı bir kanıtı olan Newroz’un şenlik ateşleri hiç sönmeyecek, halkların kardeşliğinin bir simgesi olarak yanmaya devam edecektir.

 

Nevruz/Newroz kutlu olsun!

Newroz Pîroz Be!

 

ITUC ETUC