Image Map

2014 yerel seçimlerinde halkın iradesine hükümet tarafından ipotek konulmuştur

DİSK Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun yerel seçimlerdeki hile iddialarına dair açıklaması:  

2014 yerel seçimlerinde halkın iradesine hükümet tarafından ipotek konulmuştur!

Türkiye tarihinin en şaibeli ve adil olmayan seçimlerinden birisi olarak tarihe geçen 2014 yerel seçimlerinde halkın yarıdan fazlası hırsızlığa, baskılara, kaderinin tek bir kişinin dudakları arasında olmasına onay vermemiştir. Yolsuzluklarla dolu bir seçim sonucunda AKP’nin 2009’dan beri kesintisiz devam eden yükselişi durmuş, seçmen sayısındaki artışa rağmen resmi olarak en az AKP’nin 2 milyon 229 bin oy kaybettiği görülmüştür. AKP iktidarının kendini aklama fırsatı olarak gördüğü ve bir referanduma dönüştürdüğü 2014 yerel seçimlerinde halkın büyük çoğunluğu, en az yüzde 56’sı bu iktidara “hayır” demiştir.

Medya üzerinde büyük bir denetim kurularak, sosyal medyaya yönelik yasaklar getirilerek, iktidar partisi lehine kamu olanakları seferber edilerek, savaş kışkırtıcılığı yaparak, sokaklardaki muhalif seslere karşı zor kullanarak gerçekleştirilen seçimlerin ardından oy sayım işlemlerinde de çok sayıda yolsuzluk iddiaları ortaya atılmıştır.

Halkın sandıklardaki hırsızlığa karşı seferber olması sonucu ülkenin dört bir yanında hepsi iktidar partisi lehine yapılmış binlerce seçim yolsuzluğu iddiası ortaya atılmış ve tutanak altına alınmıştır. Muhalefetin seçimlere hile karıştırıldığı yönündeki iddiaları görmezden gelinirken, oyların yeniden sayılması talebi çoğunlukla reddedilirken, örneğin Ağrı’da seçimi kaybeden AKP’nin tüm itirazları kabul edilmiş, oylar 15 kez sayılmıştır.

Anlaşılan odur ki, seçim sonuçlarına itiraz etmek sadece iktidar partisine tanınan bir haktır. Ceylanpınar’dan Ankara’ya, Antalya’dan Üsküdar’a ülkenin dört bir yanında itirazları ve oyların yeniden sayımını reddedenler, Ağrı’da iktidar kazanana kadar sayım yapmakta bir sakınca görmemiştir. Bu açıkça halkın iradesine saygısızlıktır.

Gerçek demokrasinin, kendisine oy vermeyenleri yok sayarak, tehdit ederek değil ancak halkla beraber var olabileceğini bu ülkeyi yönetenlere hatırlatmayı bir borç biliriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ITUC ETUC