Image Map

ITUC Kongresi Soma anmasıyla başladı

160 ülkeden yaklaşık 1500 delegenin katıldığı Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Kongresi Almanya’nın Berlin kentinde başladı.

Soma katliamı Kongre’ye damgasını vurdu. Açılışta madenciler için saygı duruşu düzenlenirken ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow kürsüye Soma’dan gelen bir madenci baretiyle çıktı.

itucsoma

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow

Bütün konuşmacılar Somalı madencileri, Bangladeş Rana Plaza felaketini ve Katar’da yaşanan iş cinayetlerini hatırlattılar.

Sendikaların dünya nüfusunun %60’ını temsil ettiğini belirten Burrow “bugün muhalefetin sesiyiz ama aynı zamanda geleceğin mimarlarıyız” dedi.

Sharan Burrow ITUC’un önceliklerini “herkes için insan onuruna yakışır istihdam”, “ekonominin çevreye duyarlı hale getirilmesi” ve “şirketlerin aç gözlülüğün dizginlenmesi” olarak açıkladı. İşsizliğe, düşük ücretlere ve eşitsizliğe karşı mücadele edeceklerini ilan etti.

Burrow, Soma maden trajedisinde hayatını kaybeden işçilere ve ailelerine taziyelerini iletti ve Başbakan Erdoğan’ın davranışlarının küstahça olduğunu ifade etti. “Madenlerde İş Güvenliği konulu ILO Sözleşmesi’ni imzalamamış bir ülkenin başbakanı olarak 300 vatandaşınızın ölümünün ardından daha saygılı olmanız beklenirdi” dedi. Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ta Türkiye’de olduğunu hatırlatan Burrow, Erdoğan’ın kendisini biber gazı ve plastik mermiyle karşıladığını söyledi.

ITUC Genel Başkan adayı Brezilyalı sendikacı Joao Felicio Soma’nın bir kaza değil cinayet olduğunu vurguladı ve Kani Beko’ya yönelik polis saldırını kınadı.

Kongreyi selamlayan Almanya Dışişleri Bakanı Walter-Frank Steinmeier taziye dileklerini iletirken herkesi ölümlü iş kazalarına karşı mücadeleye çağırdı.

Kongre delegesi olan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Soma için düzenlenen yürüyüş sırasında yaralandığı için katılamazken, DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş heyetleri kongre çalışmalarına katılıyorlar.

 

ITUC ETUC