Image Map

12 Eylül Ankara Ulucanlar Cezaevi önünde lanetlendi

 

1

12 Eylül 1980’in tüm darbecilerin ve işbirlikçilerin “İnsanlığa karşı işlemiş oldukları suçlardan” yargılanmaları ve darbenin tüm sonuçlarının ortadan kaldırılması için Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması düzenlendi.

Basın Açıklamasına, DİSK Genel Başkan Kani Beko, DİSK üyesi Dev. Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, DİSK üyesi sendikaların yöneticileri ve üyeleri katılım gösterdi.

3

Basın açıklaması öncesi DİSK üyeleri Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attılar. Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Kani Beko, Darbenin sorumlularının bir kısmının yargılanarak cezalandırıldığını ancak bu yargılama ile iktidarın göstermelik bir siyasi propaganda yaptığını  belirtti. Beko, 12 Eylül’de işlenen suçlar nedeniyle yargılanan sınırlı sayıda sanıktan başka kimsenin hapse girmediğini, darbecilere yönelik bu sembolik yargılamayla övünenlerin ise amaçlarının darbecilerle çok da farklı olmadığını defalarca gösterdiğini vurguladı.

4

Beko konuşmasında, “Ancak bu halk 12 Eylül ile er ya da geç hesaplaşacaktır. Bu hesaplaşma tiyatro oyununu andıran mahkemelerde gerçekleşmeyecektir. Bugün 12 Eylül ile hesaplaşmak AKP iktidarı döneminde patronlar “gülerken” iş cinayetlerinde ölen 12 bini aşkın işçinin hesabını sormaktır, taşeron cumhuriyetine karşı demokratik cumhuriyet mücadelesi vermektir. Bugün 12 Eylül ile hesaplaşmak demek Roboski’nin, Gezi direnişinde yitirdiğimiz gencecik fidanların, iktidarın beslediği çetelerin öldürdüğü Ortadoğu halklarının hesabını sormak demektir. Bugün 12 Eylül ile hesaplaşmak demek eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi mücadelesini büyütmek demektir” dedi.

6

Darbenin bedellerini en ağır ödeyen örgütlerden birinin de Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu olduğunu ifade eden Beko, 12 Eylül zindanlarının, işkencehanelerinin, mahkemelerinin umudumuzu yok edemediğini, darbenin tüm izlerinin bu ülkeden tamamen silineceği günler için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

7

ITUC ETUC