DİSK Genel Başkanı Kani Beko Levent Gök'ü ziyaret etti

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve beraberindeki heyet CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ü  ziyaret ederek son zamanlarda artarak yükselen işçi cinayetleri, taşeron çalıştırma ve sendikal mücadele önündeki engeller konusunda görüş alışverişinde bulundu.

chp_ziyaret2

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel-İş sendikası Genel Yönetim Kurulu üyeleri 12 Kasım’da CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ü meclisteki makamında ziyaret ettiler.

Genel Başkanımız Beko, iş kazalarının gelinen süreçte cinayete dönüştüğünü, alınması gereken önlemler konusunda hazırladıkları dosyayı geçen hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettiklerini anımsatarak şunları söyledi:

“Madenlerin taşeron tarafından işletilmesinin kesin bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor. Taşeronun olduğu yerde iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Ermenek’te kaza meydana gelen madende işçiler için asansörün dahi olmadığı ortaya çıktı, Ermenek’teki maden tam bir gecekondu.”

CHP Grup Başkanvekili Gök de Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, DİSK’in sunduğu dosya çerçevesinde yasa çalışması yapılması için talimatı verdiğini, yasa teklifi çalışmalarını en kısa zamanda tamamlayacaklarını söyledi.

Sendikalaşmanın önemine değinen Gök, iş kazalarının sendikalaşmanın sorunsuz işlediği işletmelerde yüzde 8′e kadar düştüğünü, sendikanın olmadığı yerlerde yüzde 92′ye kadar çıktığını kaydetti. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde ele alınan parametrelerden birinin de iş kazaları olduğuna işaret eden Gök, Türkiye’de başka ülkelerin anlayamadığı kazaların meydana geldiğini ifade etti.

“Türkiye bu konuda kendini sarsmalıdır” diyen Gök şöyle devam etti:

“İş güvenliği ve işçi sağlığı sağlanana kadar madenlerde çalışmaların durdurulması gerekir. Maden ocaklarındaki çalışma koşullarının 21. yüzyılda Türkiye’nin ayıbıdır. Kaçak saraylar inşa edeceğimize, orada harcayacağımız paraları bir kişinin görkemli lüks yaşantısına harcayacağımıza, maden ocaklarını iyileştirebiliriz, yaşam odaları kurabiliriz”.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bir gazetecinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı iş güvenliği önlemler paketine ilişkin değerlendirmesini istemesi üzerine, açıklamanın detayları ve dayanaklarını henüz tam olarak bilmediklerini ama genel bir değerlendirme yapılmasının mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İktidar samimi değildir. ILO sözleşmelerinin Türkiye’de uygulanmıyor. İktidar günü kurtarmak için hareket ediyor. İktidarın getirdiği tedbirlerin kalıcı olmadığı ortadadır. İşçinin karşısında olan, sendikasızlaşmayı teşvik eden işverenle iç içe olup denetimleri haberli yapan iktidarın maden ocaklarını ve başka iş yerlerini denetlemekten bahsetmesi inandırıcılıktan uzaktır. İş cinayetlerinin birinci siyasal sorumlusu siyasal iktidardır. Siyasal iktidar, önce bu ölümlerin, kazaların hesabını versin ki, sonra konuşma hakkını kullansın.”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da aynı soruyla ilgili, işletmelerin denetimlerinin bağımsız olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’nin ‘Maden Sözleşmesi’ni’ hala imzalamadığını ifade eden Beko, “1946′dan beri Avrupa’da hiçbir madende toplu iş kazası olmamış. Avrupa’da yaşam odası olmayan maden yok, Türkiye’de yaşam odası olan maden yok” dedi.