Image Map

"Evde, işte, sokakta ölmek istemiyoruz"

Kadın Emeği Platformu, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde 17 kadın işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini 7 Kasım Cuma günü protesto etti.

image_52

 

 

İstanbul Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar, “Evde, işte, sokakta ölmek istemiyoruz” pankartının yanı sıra, “Sendika, sigorta, 7 saat iş günü”, “Ev işçisi kadınlar, iş yasası kapsamına alınsın” ve “Hem evde hem işte çalışıyoruz” dövizlerini taşıdı.

‘KADINLARIN EMEĞİ GASP EDİLİYOR’

Kadın Emeği Platformu adına açıklama yapan Neslihan Keskin, öncelikle Yalvaç’ta yaşanan facianın kaza değil, tıpkı daha önce Bursa’da, Urfa’da ve İstanbul’da olduğu gibi iş cinayeti olduğunu belirtti. Keskin, iş cinayetine kurban giden kadınların tamamının güvencesiz, güvenliksiz koşullarda, ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığını, emeklerinin gasp edildiğini ifade etti.

Kadın istihdamının yüzde 48’nin kayıt dışı olduğunu belirten Keskin, kadınların sosyal güvenceden, ulaşım, barınma ve beslenme haklarından mahrum kaldıklarını söyledi.

KADIN İŞÇİLERİN PARASI YA KOCASINA YA BABASINA GİDİYOR

Çalışma koşullarının dayıbaşılık sistemiyle işletildiğini ifade eden Neslihan Keskin, şöyle devam etti; “Dayıbaşılık sistemi gücünü patriyarkadan alıyor. Kadın işçilerin ‘işveren’ ve ‘dayıbaş’tan geriye kalan ücreti ise çoğu zaman kendi ellerine bile geçmiyor, çalışmaya birlikte gittiği kocası veya babasının eline geçiyor.”

Neslihan Keskin, taleplerinin iş kanunu kapsamına alınmasını, bağımsız bir denetim mekanizmasının kurulmasını, ulaşım, barınma, yemek ve benzeri sorunların belediye tarafından karşılanmasını, dayıbaşı sisteminin kaldırılmasını, sağlıklı bir yaşam hizmetinin verilmesi olduğunu dile getirdi.

Eylem, “İş kazası değil, iş cinayeti”, “Yalvaçlı kadınlar yalnız değildir” ve “Güvenceli iş, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz” sloganlarıyla sona erdi.

ITUC ETUC