Image Map

DİSK Genel Başkanı Kani Beko Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Kongresi’nde

 

baskanetuc

DİSK Genel Başkanı Kani Beko Fransa’da düzenlenen Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Kongresi’ne katıldı.

banner_13congres_en

Avrupa genelinde yaklaşık 43 milyon işçiyi temsil eden Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun 13. Kongresi Fransa’nın Paris kentinde devam ediyor.

Genel Başkan Kani Beko ve DİSK heyeti, 29 Eylül – 2 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenen ETUC Kongresi’ne katılmak üzere Fransa’ya gitti. 40 Avrupa ülkesinden 90 sendika konfederasyonunu ve Avrupa İşkolu Federasyonları’nı temsil eden yaklaşık 1300 kişinin katıldığı kongre Paris’te tarihi “Maison de la Mutualité” binasında gerçekleşmekte.

etuc1

4 yılda bir düzenlenen ETUC Kongresi’nde Avrupa işçi hareketinin 4 yıllık faaliyetleri planlanmakta, yeni yönetim kurulu ve yeni genel sekreter seçilmekte.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz da kongre açılışında konuşma yaptılar.

“Nitelikli iş, işçi hakları ve adil bir toplum için dayanışma” başlığıyla düzenlenen kongrede “Gençlik İstihdamı”, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” ve “Mülteci Krizi” gibi konularda tartışmalar düzenlendi. Sendikal haklar konulu ödül törenini yanı sıra işçi sağlığı iş güvenliği sergisi düzenlendi. Kongre çalışmaları sonucunda Paris Manifestosu ilan edilecek.

etuc2

DİSK heyeti kongre faaliyetlerinin yanı sıra Fransa’da yaşayan Türkiyeli işçilerle toplantılar düzenledi ve Fransız milletvekilleriyle görüştü. DİSK heyeti Türkiye’deki iş cinayetlerini, Suriyeli mültecilerin sorunlarını ve Kobane’nin yeniden inşasını Avrupa sendikalarının gündemine taşıdı.

DİSK, ETUC’a 1985 yılında üye olmuştu. O dönemde cezaevinde bulunan DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk de ETUC Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti. Bugün ETUC Yönetim Kurulu’nda DİSK’i Kani Beko ve Arzu Çerkezoğlu temsil ediyor.

congres-affiche_en

ITUC ETUC