Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu

????????????????????????????????????

G20 Zirvesi arifesinde Türkiye Emek20 toplantısına da ev sahipliği yapıyor.

G20 ülkelerinden sendikaların katıldığı L20 (Labour20-Emek20) toplantısında işçilerin talepleri tartışılıyor.

L20 toplantısında sendikalar “Asgari Ücret”, “Tedarik Zincirleri ve Taşeronlaşma”, “İklim Değişimi”, “Bakım Emeği”, “Küresel Mülteci Krizi”, “Eşitsizlik ve Gelir Paylaşımı” gibi başlıkları tartışacak.

ITUC Genel Başkanı Brezilyalı Joao Felicio’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantı 2 gün boyunca devam edecek. Açılış konuşmasında “savaşlara karşı barışçıl bir dünya” çağrısı yapan Felicio ‘küreselleşmiş şirketlere karşı işçilerin uluslararası sendikalara olan ihtiyacını’ hatırlattı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) dünya işçilerinin taleplerini G20 hükümetlerine iletecek. Bu talepler arasında; işçi haklarının ve sosyal hakların güvence altına alınması, nitelikli istihdam yaratılması, doğa dostu kalkınma modellerinin geliştirilmesi ve gelir adaletinin sağlanması gibi başlıklar bulunuyor. L20 katılımcıları özellikle “asgari ücret” ve “taşeronlaşma” konularını gündeme getirecekler.

“Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri” bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenleyerek G20 Zirvesi’ni protesto edecek. DİSK’in Antalya’da bulunan şubelerinin de katılacağı yürüyüş 15 Kasım 2015 Pazar günü saat 13.00’da Aydın Kanza Parkı’nda başlayacak.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun L20 Zirvesi öncesi yaptığı açıklama şöyle:

“Milyonlarca insanı evini ve yurdunu terk etmek zorunda bırakan mülteci krizinin ve iklim krizinin sorumlusu G20 hükümetleridir. Türkiye’de açlık sınırının altında çalışan, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden, sendikal hakları gasp edilen işçiler var. İşçiler gelişmeden hak ettikleri payı alana kadar G20 gelişmenin değil sömürünün temsilcisi olarak kalacaktır. İnsanca bir yaşama kavuşana kadar ‘gelişme’ sadece şirketlerin gelişmesidir.

G20 toplantısına ev sahipliği yapan Türkiye, bu konuda çarpıcı bir örnektir. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin buluştuğu G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Türkiye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan rapora göre, ‘insani gelişme’ anlamında ilk 20 ülke arasına girmenin çok uzağındadır. Ekonomide ilk 20 içine giren Türkiye’nin yoksulluk, sağlık, eğitim, cinsiyet eşitsizliği, çevre kirliliği, gelir dağılımı eşitsizliği gibi kriterlere göre 69’uncu sıraya düşüyor olması, ‘gelişme’ denilenin şirketlerin gelişmesinden ibaret olduğunun kanıtlarındadır.”

????????????????????????????????????

UGU_6415