Image Map

Jose Mujica ve Kani Beko “Emek, Demokrasi ve Barış” söyleşisinde

12109139_1231114560249067_1413731296014689050_n

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko Konak Belediyesi’nce düzenlenen Emek, Demokrasi ve Barış konulu söyleşiye katıldı.

Moderatörlüğünü CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel‘in üstlendiği etkinlikte CNT (Ulusal Emek Konfederasyonu) ve PIT (Sendikalar Birliği) Sendika Federasyonu Başkanı Fernando Mario Gambera Orta da yer aldı. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiyi aralarında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da bulunduğu çok sayıda vatandaş izledi.

10 Ekim’de yitirdiklerimiz unutulmadı

Etkinliğin açılış konuşmasını CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel mütevaziliği ile bilinen Mujica’yı İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada geldiğini dile getiren Özel, “İşçiler robotlaştırılarak istismar ediliyor” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise konuşmasına 10 Ekim’de Ankara’daki Barış Mitingi’nde yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri anarak başladı. Barış Mitingi’nin, akan kanların son bulması, barış ve kardeşlik için düzenlendiğini anlatan Beko, “Amacımız bu topraklarda yaşayan vatandaşların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını talep etmekti. Gerekli emniyet tedbirleri alınsaydı şimdi o barış güvercinleri aramızda olacaktı. Acımız büyük, konsantrasyonumuz çok kötü. Hala hastanelerde yaralılarımızı ziyaret ediyoruz” dedi. Konuşmasını Şair Nazım Hikmet’in, “Gözüm… İki gözümün bebeği. Ölmekten korkmuyorum. Onuruma yediremiyorum zamansız ölmeyi. En sevdiğim memleket yeryüzüdür. Sıram gelince yeryüzüyle örtün beni” dizelerini okuyarak sürdüren Beko, patlamada ölen 10 yaşındaki Veysel’in acısını hala içinde hissettiğini dile getirdi.

Kani Beko, son 13 yılda meydana gelen iş kazalarında 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 24 bin kişinin de sakat kaldığına vurguladı ve taşeron sisteminin bu cinayetlerdeki rolüne değindi eleştirdi. Beko, konuşmasını “Demokrasi mücadelesinde birlikte olalım” çağrısıyla noktaladı.

Emek yoksa barış da demokrasi de olmaz

Uruguay Ulusal Emek Konfederasyonu (CNT) ve Sendikalar Birliği (PIT) Başkanı Fernando Mario Gambera Orta ise konuşmasına iş kazalarında ölen tüm işçileri anarak ve ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Emek verilmeyen hiçbir alanda başarılı olunmayacağını dile getiren Orta, “Emek yoksa ne barışı ne de demokrasiyi elde edebiliriz. Eğer bizler emek örgütlerinin haklarına saygı duymazsak bunların hiçbirini yaşayamayız” dedi. Uruguay’da iki yıl önce çıkardıkları bir yasayla bütün işçilerin haklarının güvence altına alındığını söyleyen Orta, “Bu yasanın uygulanması sonucunda iş kazalarını önemli ölçüde düşürmeyi başardık. Bunun bedelini şirketler ödedi ama kaybetmediler, kazandılar. Eğer bir çalışma biçimi bilimsel değilse düzgün çalışma koşullarını da sağlayamayız” dedi.

Örgütlenmek görevdir

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica’nın gündeminde ise sendikal örgütlenme vardı. Sözleriyle sık sık örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapan Mujica, insan emeğine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi. Dünyanın bugünlere gelmesinde insan emeğinin rolüne dikkat çeken Mujica, sendikal örgütlenmenin bir haktan öte bir görev olduğunu dile getirdi. İşçilerin haklarını kazanması için verecekleri mücadelede mutlaka örgütlenmelerini ve bu örgütlenmenin de birden fazla olmaması gerektiğini söyledi.

“Eğer çalışmazsak, bizim için çalışan başka insanların emeğini sömürerek yaşıyoruz demektir” diyen Mujica şunları söyledi:

“Kimse köle olarak doğmadı. Her insan özgür olarak doğdu ve bu yönde mücadele ediyor. Ama hayatımızda emeğin, çalışmanın da bir yeri var. Ama yaşamak için de zamana ihtiyacımız var. Aksi halde hayat dediğimiz şey kölelikten başka bir şey olamaz. Bu yüzden de emeğinizin karşılığını almak zorundayız. Bütün bu haklar aslında yaşam hakkı olarak özetlenebilir. En önemli husus dünyada yaşayacağımız ücreti elde etmektir. Eğer kazandığımız paranın bir garantisi yoksa eşitliğin gerçekleşmesi de mümkün değil. İşçilerin emeklerinin hakkını almaları için örgütleneceği yerlere ihtiyacı vardır. İşçiler kendi haklarını savunmak için doğal olarak örgütlenmek zorundadır. Eğer sendikalarınızı savunma hakkınız yoksa demokrasinin garantisi de olamaz. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Sendikalaşma hakkı barış içerisinde yaşamamızı da sağlar. Bu yüzden de yasal olarak bu hakkın korunması gerekir. Eğer bu hak alınmadığı taktirde başka direneceğiniz bir şey kalmaz.”

Sözlerini Soma’da hayatını kaybeden 301 madenciyi anarak tamamlayan Mujica, adlarını unutturmamak için Soma’da ve tüm dünyada hayatını kaybeden madenciler için bir dünya günü ilan edilmesi gerektiği dile getirdi. Söyleşi sonunda Mujica, salon girişine kurulan stantta kitap imzaladı.

12208393_1231114590249064_5454886435453468361_n

ITUC ETUC