Image Map

“Kıdeme dokunma, tüm taşeron işçilere kadro”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve DİSK üyesi sendikaların şube yöneticileri, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’i ziyaret ederek işçilerin ekonomik, demokratik haklarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

chpziyaret

CHP İl Başkanlığına 16 Şubat Salı günü gerçekleşen ziyarette konuşan DİSK Genel Başkanı Beko, belediyelerdeki taşeron işçi sorununa dikkat çekerek, ”Belediyelerde 1 milyon işçiden 750 bini taşeron. Devlette 2 milyona yakın taşeron işçi var. Türkiye’de güvencesi, sendikası olmayan sigortası verilmeyen iş güvencesi olmayan iş cinayetlerinin olduğu alan taşeron işçilerin olduğu alan. Gelin Türkiye’de çalışan tüm taşeron işçilerine kadro verelim” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, basın mensuplarının sorusu üzerine kıdem tazminatına dair görüşlerini de şu sözlerle açıkladı:

“Bizim de destek verdiğimiz İşsizlik Fonu 15 yıl önce kuruldu. Şu anda 100 milyar lira olması gerekir. İşsiz kalanlara ödenen 10 milyar lira. Açlık sınırında yaşıyorlarmış gibi patronlara ödenen para toplam 25 milyar lira. Binali Yıldırım. İzmir’de belediye başkan adayı olduğunda ‘oy vermeyin’ dedik. Yıldırım  İşsizlik Fonu’ndan Karayolları’na ve değişik yerlere 25 milyar lira aktarmış. 100 milyar liralık İşsizlik Fonu’ndan 50 milyar liramızı amacı dışında kullanmışlar. Şimdi gözlerini kıdem tazminatlarına diktiler. Yarın AKP hükümetinin açacağı kıdem tazminatı fonunun da akıbeti diğerleri gibi olacak. Biz çözüm üreten bir konfederasyonuz. 14’üncü maddeye bakın kıdem tazminatı almayanların alabilmesi için yasal düzenlemeyi yaparsak sorun ortadan kalkar. Ayrı bir fon kurmasına gerek yok. DİSK olarak yapacağımız tek şey grevdir. Türk-İş, Hak- İş ve sendikasız işçilere çağrıda bulunuyorum. 15 milyon işçi kardeşimizi ilgilendiren sorun 100 yıllık bir kazanım. Torunlarımızın geleceğini ipotek altına almak isteyen AKP hükümetine teslim etmeyelim.”

Hükümetin emek alanındaki eylem planını değerlendiren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Kıdem tazminatlarımızı bireysel emeklilik fonuna devretmek ve esnek çalışma sistemi yaratmak ve ortaçağda istihdam bürolarında işçi arkadaşlarımızı köle gibi satma düşüncesi var. İşçilerin büyük kayıplarının olacağı bir sistem. Evden çalışma sistemi kadını eve kapatma sistemedir” dedi.

Ülke gündemiyle de ilgili açıklamalarda bulunan Kani Beko, “Mustafa Kemal’in ‘yurtta barış dünyada barış’ sözüne destek veriyoruz. Türkiye bu ilkeler çerçevesinde politikalarını geliştirerek savaşa karşı her zaman barışı savunması gerekir diye düşünüyoruz” dedi.

disk-ten-kidem-tazminati-fonu-na-tepki-8164054_x_o

ITUC ETUC