Image Map

ITUC: TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ AŞINIYOR

20140522_021_ITUC.jpg

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) bir açıklama yayınlayarak Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin aşındığına dikkat çekti.

“Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zorlaması ile istifa etmesi, Türkiye’yi baskı rejimine giden yolda bir adım daha ileri taşıdı” ifadeleriyle başlayan açıklamada gazetecilere yönelik baskılara da şu sözlerle değinildi:

“Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül’ün 5, Can Dündar’ın ise 5 yıl 10 ay hapse mahkûm edilmesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet ve AK Parti üzerindeki mutlak kontrolünü tesis ettiği bir süreçte temel hakların ortadan kaldırılmakta olduğunun başka bir diğer örneğidir.”

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, tüm iktidarın bir politik aktörde toplanmasıyla birlikte ifade, örgütlenme ve toplanma hakkı gibi temel hakların baskı altına alınmasıyla fiili bir diktatörlüğe doğru ilerliyor”.

AB ile ilişkilerin kötüye gittiği hatırlatılan açıklamada “Erdoğan, ülke genelinde sivil hakların baskı altına alınması için kullanılan ‘anti-terör’ yasalarının uygulanmaya devam edeceğini açıkladı” denilerek bu yasalar nedeniyle Türkiye’de barış isteyen akademisyenlerin de dâhil olduğu çok sayıda kişinin tutuklu yargılandığına dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Gül ve Dündar’ın duruşmasından hemen önce Dündar, mahkeme önünde bir suikast girişiminden sağ kurtuldu. Dündar, suikast girişimden yara almadan kurtulsa da olay mahallinde bulunan bir gazeteci yaralandı. Öte yandan Türkiye’de onlarca gazeteci hâlihazırda demir parmaklıklar arkasında tutuluyor.”

ITUC açıklamasında Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Anthony Bellanger’in konuyla ilgili şu ifadelerine de yer verildi: “Suriye’ye silah gönderilmesini açığa çıkaran iki gazeteci hakkında hapis cezası verilmesi, gülünç olduğu kadar demokrasinin temel ilkelerinin açık bir ihlalidir. Türkiye, gazeteciler için Avrupa’nın en büyük hapishanesi haline gelmiştir”.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 162 ülkeden 180 milyon işçiyi temsil etmektedir.

 

ITUC ETUC