Image Map

Birinci yılında Ankara Katliamı: “Yasaklarla acılar yok sayılamaz”

manset

Geçtiğimiz yıl DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenen “Emek, Barış, Demokrasi” mitinginde yaşanan katliam 1. yılında Ankara’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Polis saldırılarına rağmen gerçekleştirilen etkinliklerde “yasımız da, mücadelemiz de sürüyor” denildi.

İlk etkinlik, 9 Ekim 2016, Pazar günü Ankara Karşıyaka Mezarlığında gerçekleştirildi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim-Der tarafından düzenlenen mezarlık anması, katliamda hayatını kaybeden barış güvercinleri anısına saygı duruşuyla başladı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca, DİSK üyesi sendikaların merkez yöneticileri ve üyelerinin de katıldığı anma etkinliğinde DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün bir konuşma yaptı. Konuşmasına katliamda hayatını kaybedenleri anarak başlayan Görgün, barışa en çok işçi sınıfının ihtiyacı olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından mezarlık ziyaretlerine geçilen etkinlikte, sırasıyla İdil Güneyi, Korkmaz Tedik, Ali Kitapçı, Uygar Coşgun ve Sevgi Öztekin ziyaret edildi.

Karşıyaka Mezarlığındaki anma etkinliğinin ardından “1. Yılında 10 Ekim’in Ardından” isimli panele geçildi. Buradaki sinevizyon gösteriminin ardından ilk sözü, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel aldı. 10 Ekim günü alanda yaşananlara değinen Tükel’in ardından 10 Ekim Davası’nın hukuki sürecini Av. Pınar Akdemir aktardı. 10 Ekim’de yitirdiğimiz arkadaşlarımızın anısına Faik Deli‘nin ve yaralanan arkadaşlarımız anısına Ahmet Andiç‘in söz aldığı panel, forumla devam etti.

10 Ekim katliamının birinci yıldönümünde Ankara Garı önünde yapılmak istenen anma etkinliğine ise polis saldırdı.

Gar’a giden tüm yolları kapatan polis çok az sayıda kurum temsilcisinin ve ailenin alana girmesine izin verirken, ellerinde karanfillerle IŞİD’in katlettiği insanları anmaya gelen kitleye gaz bombası, plastik mermi ve TOMA’lar ile saldırdı.

Yaşanan saldırılara Ankara Gar önünde tepki gösteren aileler, Türkiye’de kimsenin can güvenliği kalmadığına dikkat çekerek “yasaklarla acılarımızı yok sayamazsınız” dediler. Aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı’nın yanı sıra DİSK üyesi sendikaların Genel Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin de olduğu topluluk, Ankara Garı önüne karanfil bıraktı ve engellemelere tepki gösterdi.

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ve yaralandığı saldırının ardından Gar önünden ayrılan acılı ailelere de sözlü tacizlerde bulunan polis bir kez daha gaz bombası kullandı.

Gardan ayrılan aileler ve anma etkinliğine gelen kitle Kızılay’a yürüyerek Yüksel Caddesi’nde bir açıklama yaptı ve saldırıları kınadı.

10 Ekim akşamı da DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Başkan yardımcısı Cafer Konca’nın da aralarında olduğu Emek ve Meslek örgütleri temsilcileri CHP Genel Merkezi’nin düzenlediği 10 Ekim Katliamını anma etkinliğine katıldı.

10 EKİM 2016 – ANKARA

ankara8

 

ankaraanma

ankara7

ankara5

ankara_10ekim_yuksel

14620085_10154546530602645_172690343_n

9 EKİM 2016 – ANKARA

img_6793

img_6756

img_6820

img_6859

img_6895

img_6910

img_6900

img_7005

img_7032

img_7153

img_7177

img_7173

ITUC ETUC