Image Map

“Bu kadar acı yeter! Suriye macerasına son! Yurtta barış, dünyada barış”

 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun Suriye’den gelen acı haberlerle ilgili Edirne’de bir basın açıklaması yaptı. Menemen’de gericiler tarafından katledilen Kubilay’ı anarak açıklamasına başlayan Kani Beko, Suriye politikalarındaki hataların ağır bedellerine dikkat çekti. Genel-İş Trakya şubesindeki açıklamaya DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca, DİSK Bölge Temsilcisi Salim Şen, DİSK üyesi sendikaların şube yöneticileri ve DİSK üyeleri de katıldı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

BU KADAR ACI YETER! SURİYE MACERASINA SON!

“YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ”

Türkiye Suriye’deki Fırat Kalkanı operasyonundan çok acı, çok korkunç haberler gelmeye devam ediyor. Her gün yeni ölümler ve yeni barbarlık haberleriyle sarsılıyoruz. Suriye’de yaşamını yitirenler askerlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Başta kaybettiklerimizin yakınları olmak üzere hepimizin başı sağolsun.

Elbette acımız büyük ama bu acıları yaşamaya devam etmemek için, gencecik insanlarımızın Suriye topraklarından gelen bayrağa sarılı tabutlarını çaresizce izlememek için artık sesimizi yükseltmemiz ve sorular sormamız gerekiyor.

İnsanlarımızı neden ölüyor?

Yıllarıdır tüm itirazlara, uyarılara rağmen ısrarla sürdürülen yanlış Suriye politikasının vahim sonuçlarından dolayı neden hiç kimse siyasi sorumluluk almıyor?

Şam’da “bayram namazı” kılma hayalleri uğruna Türkiye’yi bu ateş çemberine atmaya, Suriye kaosunu topraklarımıza taşımaya değdi mi?

“Yurtta barış dünyada barış” ilkesinden saparak, Ortadoğu’daki savaşa taraf olarak, Suriye iç savaşında taraf olarak ne kazandık?

Ülkemizin her bir yanında patlayan bombalar, Suriye’den gelen cenazeler kime ne kazandırıyor?

Bu çılgınlıktan, bu tehlikeli oyundan ne zaman vazgeçeceksiniz? Bu ölümlerin hesabını kim verecek?

2003 yılında emperyalistler Irak’ı işgal etmek istediği zaman DİSK olarak bizler bu savaşın tüm bölgede büyük bir yangın başlatacağını söylemiştik. Hükümetin emperyalistlerle beraber bu savaşa girmesini büyük bir mücadeleyle önlemiştik.

Gerçekten de o günden bugüne Ortadoğu tam bir kan gölüne döndü. Irak savaşına Türkiye’yi dahil etme amacına ulaşamayanlar maalesef bu amaçlarına Suriye’de ulaştı. Sonuç olarak ülkemizde her sokağa, her meydana bir şehit ismi verecek noktaya geldik.

Bu kararları alanlara soruyorum, bu kadar kana ve gözyaşına değdi mi?Bu kararları alanların vicdanları rahat mı?  Suriye siyasetindeki hatanızı kabul edip, yanlışın siyasi sorumluluğunu üstlenmeyi düşünen var mı?

Maalesef ülkemiz siyasi sorumluluğu üstlenecek ve hesap verecek bir iktidar tarafından yönetilmemektedir. Bu nedenle sorumluluğu hatırlatmak ve hesap sormak bu ülkenin yurttaşlarına düşmektedir.

Yalnızca ölmemek için değil, insanca yaşamak, kardeşçe yaşamak, yani demokratik bir ülkede yaşamak için hesap sormak zorundayız. Korkmadan sormalıyız, korkmadan konuşmalıyız. Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletinde insanca yaşamak, kardeşçe yaşamak, barış içinde yaşamak istiyorsak korkmadan, yılmadan omuz omuza vermeliyiz.

Daha fazla insanımızın ölmemesi için sesimizi yükseltmek zorundayız: “Suriye macerası”na derhal son verilmelidir. Hükümet Suriye politikasını derhal değiştirmeli, “yurtta barış bölgede barış” ilkesini benimsemelidir.

Sadece son iki haftada akan kan o kadar dayanılmaz, yaşadığımız acılar o kadar derin ki… Beşiktaş ve Kayseri katliamlarının ardından Rusya Büyükelçisi’nin bir polis tarafından öldürüldü ve en son olarak Suriye’den korkunç haberler gelmeye başladı. Artık yeter!

Kana ve gözyaşına doyan bu topraklarda acıların, ölümlerin artık son bulmasını diliyoruz. Çalışırken ölmediğimiz, savaşta ölmediğimiz, bombalı katliamlarda ölmediğimiz bir ülkeyi ancak ve ancak omuz omuza mücadele ederek kurabiliriz. Bizler bu bilinçle savaşa, teröre, katliamlara, ölümlere karşı birlikte yaşama ve birlikte yaşatma irademizi savunmaya devam edeceğiz.

ITUC ETUC