Image Map

Ordu’da panel: “Ekonomik krizin faturasını emekçiler ödemeyecek”

KESK Ordu Şubeler Platformu’nun düzenlediği “Ekonomik Krizin Faturasını Emekçiler Ödemeyecek” başlıklı panele DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı.

8 Aralık 2018 Cumartesi günü KESK’in 23. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle düzenlenen, Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu, KESK MYK üyesi İlhan Yiğit, CHP PM üyesi İlhan Cihaner ve Ordu Üniversitesi Öğr. Üy. Yrd. Doç. Özgür Narin’in konuşma yaptığı panelin moderatörlüğünü Nursen Kaymaz üstlendi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu panelde yaptığı konuşmada, asgari ücretin belirlenme sürecinin, devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşme ve en büyük toplu sözleşme süreci olduğunu söyledi.

Kriz dönemlerinin, karar ve tercih anı olduğunu belirten Arzu Çerkezoğlu, bu dönemlerde işçiyi, emekliyi, kadını, genci, halkı koruyacak ve daha bölüşümcü, sosyal, adaletli politikalar uygulamanın mümkün olacağını vurguladı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin Türkiye’de sadece asgari ücretle çalışanların değil, kamu çalışanından emeklisine kadar, işsizlik ödeneklerinden pek çok sosyal hakka kadar her şeyin hesaplanmasında temel ölçüt olduğunun altını çizerek, “Asgari ücretin yükseltilmesi, tüm ücretleri, toplu sözleşmeli iş yerlerimiz de dahil olmak üzere otomatik arttırır. Asgari ücretin belirlenmesi süreci bize göre devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşmedir, en büyük toplu sözleşme sürecidir.” dedi.

 

 

Asgari ücretin on milyonların derdi olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Asgari ücret, bu ülkede bir ortalama ücrettir. O nedenle sendikalaşmanın bu kadar düşük, toplu sözleşme kapsamının dar, asgari ücret kapsamının bu kadar büyük olduğu bir ülkede, asgari ücretin belirlenmesi süreci bizim için en büyük paylaşım mücadelesidir. Asgari ücret süreci, herhangi bir pazarlık süreci değildir. O nedenle de aralık ayında başlamış olan bu süreci DİSK olarak, krize karşı mücadelenin, ücretlerin arttırılması noktasında somut, güncel program ve politika olarak görüyoruz. Bu anlamda da raporumuzu açıkladık ve önümüzdeki perşembe komisyon, ikinci toplantısını yapacak.  DİSK olarak örgütlü bulunduğumuz bütün her yerde, alanlarda, sokaklarda olacağız.”

Panelde, 26. Dönem CHP Milletvekili İlhan Cihaner ile Ordu Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Özgür Narin de sunum yaptı.

ITUC ETUC