Image Map

Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket: Asgari Ücret 2800 Net!

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren 2019 asgari ücreti tespit sürecine ilişkin DİSK Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen basın açıklamalarıyla “Yaşanabilir Ücret Yaşanabilir Memleket” istedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2. toplantısını gerçekleştireceği 13 Aralık 2018 Perşembe günü düzenlenen basın açıklamalarında asgari ücrete dair DİSK’in talepleri bir kez daha ifade edildi.

İSTANBUL

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) önünde saat 12:30’daki basın açıklamasına, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Sayılı, DİSK önceki dönem Genel Başkanı Kani Beko, sendikalarımızın genel başkanları, genel merkez ve şube yöneticileri ve DİSK’li işçiler katılırken, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Burada bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece asgari ücret ile geçinmeye çalışan 7 milyona yakın işçinin ve ailesinin değil, emeklisinden kamu çalışanına emeğiyle geçinen herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen temel bir ölçüt olduğunu söyledi. Asgari ücretin devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşme olduğunun altını çizen Arzu Çerkezoğlu, kriz koşullarında asgari ücretin her zamankinden önemli hale geldiğini vurguladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması için, milli gelir artışından yararlanması için, geçim ücreti olabilmesi için, asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için, işçilerin krize karşı korunması için asgari ücretin net 2800 TL olması gerektiğini söyledi. 

Basın açıklaması sırasında “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Asgari değil insanca yaşam”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

ADANA

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliğinin basın açıklaması Adana Seyhan’daki Atatürk Parkında yapıldı

DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi H.Yaşar Gündoğdu, 2008 Yılı başında aylık 414 dolar olan asgari ücretin 302 dolara gerilediğini, alım gücünün de son 2 yılda yüzde 12 azaldığını hatırlatarak, yaşanabilir bir memleket için, yaşanabilir bir ücret gerektiğinin altını çizdi.

ANKARA

Ankara Ulus Atatürk heykeli önündeki basın açıklaması öncesinde Ankara’da yaşanan tren kazasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

DİSK üyesi sendikaların genel başkanlarının, genel merkez ve şube yöneticilerinin, Ankara emek ve demokrasi güçleri temsilcilerinin ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı açıklamayı, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün okudu. Asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini söyleyen Görgün, Asgari ücretin net 2800 TL olması gerektiğini ifade etti.

ESKİŞEHİR

“Asgari Ücret 2800 Net” talebiyle Eskişehir’deki basın açıklamasının adresi Adalar Migros önü idi

DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz burada yaptığı açıklamada, işçinin sadece kendisinin değil ailesinin de asgari ücret tespitinde hesaba katılması gerektiğini söyledi.

İZMİR

DİSK Ege Bölge Temsilciliğinin İzmir’deki basın açıklaması Konak Kemeraltı girişinde yapıldı

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, son iki yılda işveren ve hükümet ittifakıyla işçiler yok sayılarak belirlenen asgari ücretin, enflasyon karşısında eridiğini ifade ederek asgari ücretin net 2800 TL olması gerektiğini söyledi.

KIRKLARELİ/LÜLEBURGAZ

DİSK Trakya Bölge temsilciliğinin çağrısıyla DİSK’li işçiler Lüleburgaz Üçgen Park’ta toplandı

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen burada yaptığı açıklamada “Kriz koşullarında asgari ücretin geçim koşullarına uygun artması hem işçiler hem ülke için yararlıdır” dedi

MERSİN

Mersin’deki basın açıklaması Akdeniz’de Özgür Çocuk Parkında yapıldı

Mersin İl Temsilcisi Kemal Göksoy burada yaptığı açıklamada “Krizle birlikte sıçrayan enflasyon ücretlerimizi eritirken özellikle gıda ürünlerine gelen yüksek zamlar işçileri açlığa mahkûm etmektedir” dedi.

DİYARBAKIR

DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliğindeki açıklamayı, Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz okudu ve “İşçilerin yararına olan ülkenin yararınadır” dedi.

GAZİANTEP

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, bir basın toplantısı düzenleyerek asgari ücretin 2800 TL olması gerektiğini söyledi. Açıklamaya başta KESK’e bağlı şubeler olmak üzere çok sayıda işçi ve memur sendikası da destek verdi. Ali Güdücü açıklamasında “İşveren ve hükümet ittifakıyla TÜİK’in belirlediği tek bir işçinin asgari yaşam maliyetinin dahi altında kalan asgari ücret belirlenmektedir” dedi.

KOCAELİ

DİSK Kocaeli Bölge Temsilciliğinde yapılan basın açıklamasına DİSK üyesi sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri katıldı. Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük yaptığı açıklamada “Asgari ücret ülke ekonomisinin büyümesinin de gerisinde kalmıştır, ülkenin tüm değerlerini üreten işçiler milli gelirden pay alamamıştır” dedi.

 

BASIN AÇIKLAMALARININ HABERLERİ, ELİMİZE ULAŞTIKÇA GÜNCELLENİYOR…

 

ITUC ETUC