Image Map

İşçiler, önderleri Kemal Türkler’i unutmadı

DİSK’in unutulmaz önderi, kurucu Genel Başkanımız Kemal Türkler, katledilişinin 39. yılında mezarı başında anıldı

22 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Merter’deki evinin önünde uğradığı suikastle hayatını kaybeden kurucu Genel Başkanımız, unutulmaz işçi önderi Kemal Türkler, DİSK üyeleri ve ailesi tarafından Topkapı Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya Türkler’in kızları Nilgün Türkler Soydan, Yasemin Türkler ve Türkler’in torunları, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK önceki dönem Genel Başkanları Süleyman Çelebi ve Rıdvan Budak, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri Kanber Saygılı ve Mustafa Safvet Yahyaoğlu, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, Tekstil Genel Başkanı Kazım Doğan, konfederasyon üyesi sendikaların merkez yöneticileri, sendika şube yöneticileri, DİSK’li işçiler, milletvekilleri, demokratik kitle örgütlerinden ve siyasi partilerden temsilciler ve Kemal Türkler dostları katıldı.

Yüzlerce işçinin “Kemal Türkler ölümsüzdür”, “İnadına sendika inadına DİSK” sloganlarıyla gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca bir açılış konuşması yaparak anmaya katılanları saygı duruşuna çağırdı.

Saygı duruşunun ardından ilk konuşmayı Nilgün Türkler Soydan yaptı. “Bugün bir ölüm yıldönümünü anmak için toplanmış olsak da umut dolu günlerdeyiz” diyen Türkler, birlik ve dayanışma geleneğinin bozulmadan yol alınması gerektiğini söyledi.

Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, “Bize bırakmış olduğun sınıf ve kitle sendikacılığı mirasını omuzlarımızda onurla, gururla taşıyoruz.” diyerek söze başladı. Kemal Türkler’in katledildiği 1980 yılında olduğuna benzer bir tek adam rejiminin olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, Türkler’in mirasından ödün vermeden mücadeleye devam ettiklerini; örgütlenmelerinin önüne çıkan engelleri birer birer aştıklarını, grev yasaklarını tanımadıklarını belirtti.

 

Anma töreninde son sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu aldı. Konuşmasına Kemal Türkler’in 10 Şubat 1977’de, DİSK’in 10. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmadan bir alıntıyla başlayan Çerkezoğlu, Türkler’in “zaman bağımsızlık, demokrasi, barış, toplumsal ilerleme ve sosyalizm lehine ilerliyor. Zamanın akışını hızlandırmalıyız. Daha çok çalışmalı, daha kararlı ve uyanık olmalıyız.” sözlerini aktardı. Her türlü bedele rağmen eşitlik, özgürlük, demokrasi ve emeğin hakları mücadelesinin sürdüğünü belirten Çerkezoğlu; bu süreçte daha fazla çalışmak, daha uyanık olmak ve zamanın akışını hızlandırmak gerektiğini söyledi. İşçi sınıfının kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmak ve örgütlerinin dağıtılmak istendiğini vurgulayan Çerkezoğlu, “yarın kıdem tazminatımızı fona devretmek için karşımıza çıkarlarsa yapacağımız şey müzakere olmayacaktır. Konuşacak hiçbir şeyimiz yoktur. Üretimden gelen gücümüz de dahil olmak üzere işçi sınıfının tüm mücadele yöntemleriyle kıdem tazminatımıza sahip çıkacağız.” dedi.

Anma töreni, Ezik Ozan’ın Kemal Türkler anısına yazdığı şiiri okuması ve Türkler’in mezarına karanfil bırakılması ile sonlanırken, anmanın ardından Kemal Türkler’in sevgili eşi Sebahat Türklerin mezarı da ziyaret edildi.

 

ITUC ETUC