Image Map

Emek, Barış Ve Demokrasi Anıt Meydanı Ve Anma Yeri Proje Yarışması sonuçlandı

Ankara’da 103 kişinin can verdiği katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önünün anıt meydan haline dönüştürülmesi için DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve 10 Ekim-Der tarafından düzenlenen “Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” tamamlandı.

Yarışma ile, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın toplumsal düzlemde unutulmamasını sağlamak; hayatını kaybetmiş ve hayatta kalan bireylerin anısını onurlandırmak; hafızayı mekânda ve gündelik yaşamda yeniden üretmek amaçlandı. Ayrıca Ankara Garı ve meydanının kuşaklar boyunca emek, barış ve demokrasiye adanarak, yurttaşların bir araya geleceği bir kamusal mekân olarak yeniden üretimi hedeflendi.

Yarışmaya katılan 16’sı yurt dışından olmak üzere 39 projenin sergilendiği ve kazanan projenin duyurulduğu etkinlik 3 Mart 2020 tarihinde Mimarlar Odası Konferans salonunda gerçekleştirildi. Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması sonuçlarının açıklandığı etkinliğe DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ağuş da katıldı. Mustafa Ağuş’un yanı sıra, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen,  KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Gezen, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baki Kerimoğlu ve Jüri üyesi Mimar Güven Arif Sargın divanı oluşturdu.

Yarışmayı, Mimar Pınar Kesim Akbaş’ın ekip başı olduğu, Şehir Plancısı Özge Uysal, Peyzaj Mimarları Mehmet Cemil Aktaş, Şeyma Kahraman, Ecem Sevin, Rumeysa Konuk, Bengisu Doğru, Nagihan Damgacı, Okan Mutlu Akpınar, Hüseyin Hilmi Kezer, Lokman Turunç ve Emre Gökçe’nin hazırladığı proje kazandı.

İkincilik ödülü; Peyzaj Mimarı Doruk Görkem Özkan’ın ekip başı olduğu, Mimar Berker Cem Bozbaş, Şehir Plancıları Beyzanur Akkuş, Çisem Seyhan, Regaip Yılmaz ve Peyzaj Mimarları Selçuk Özkaya, Emre Kul’un hazırladığı projeye verildi.

Üçüncülük ödülü; Peyzaj Mimarı Süleyman Can Çinkılıç’ın ekip başı olduğu, Mimar Halil Eroğlu, Şehir Plancısı Başak İncekara ve Peyzaj Mimarları Ferdi İnanlı ve Burak Baş’ın hazırladığı projeye verildi.

Mansiyon ödülleri; Mimarlar Cem Üstün, Öykü Arda, Şehir Plancısı Nur Kardelen Öztürk; Peyzaj Mimarı Melike Üresin’in hazırladığı proje ile Mimarlar Görkem Demirok, İzzet Furkan Gezegen, Şehir Plancısı Didem Türk ve Peyzaj Mimarı Bahar Aslan ve Mimarlar Cemre Önertürk, Zeynep Ece Şahin, Şehir Plancısı Ecem Kutlay ve Peyzaj Mimarı Gülçin Özdemir’in hazırladığı projeye verildi.

ITUC ETUC