İşçiler daha çok üretiyor ancak üretim artışından pay alamıyor

• Verimlilik artışı ücretlere yansımıyor.
  • 2012’den bu yana işçi başına işgücü verimi yüzde 51,1 artarken, birim ücret sadece yüzde 14,8 arttı

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Eylül 2020’de yayımlanan verilerden yola çıkarak verimlilik ve ücretler arasındaki makasa dair bir rapor yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Eylül 2020’de yayımlanan verilere göre ücretler ve verimlilik arasındaki makas hızla açılıyor. İşçiler daha fazla üretirken bu verimlilik artışı ücretlerine yansımıyor. 2012 yılı 1. çeyreği ile 2020 2. çeyreği arasında sanayide işgücü verimi yüzde 51,1 oranında artarken reel ücretlerdeki artış yüzde 14,8 düzeyinde kaldı.

Bilindiği gibi toplam sanayide birim ücret ve birim verimlilik endeksi yıllık ve çeyrek dönemlik olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından “Türkiye Ekonomisinde Haftalık Gelişmeler ve Genel Görünüm” raporlarıyla açıklanmakta ve güncellenmektedir. Toplam sanayide birim ücret endeksi çalışılan saat endeksi, üretim endeksi, saatlik işgücü maliyeti ve TÜFE endeksi kullanılarak hesaplanıyor.

Toplam sanayide birim ücret endeksi, verimlilik artışının işçilerin ücretlerine yansıtılmadığını gösteriyor. 2012 yılından bu yana verimlilik ve ücretler arasındaki açılma eğiliminde olan makas, 2020 2. çeyreğinde de açılmaya devam etti. 2012’den bu yana saatlik işgücü verimi yüzde 51,1 artarken, işçilerin reel ücretinde sadece yüzde 14,8 artış yaşandı.

Rapora ulaşmak için buraya tıklayınız.