Image Map

15 – 16 Haziran İnteraktif Haritası

15-16 Haziran İnteraktif Haritası 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümü vesilesiyle hazırlanan bir çevrimiçi bir sergidir. Sergiyi cep telefonuyla, bilgisayarla veya tabletle gezebilirsiniz.

İnteratif haritaya ulaşmak için tıklayınız.

15-16 Haziran işçi eylemlerini, yürüyüş güzergâhını, işçilerin talep ettiklerini, basındaki yansımalarını interaktif harita üzerinde fotoğraflar, gazete kupürleri ve açıklayıcı yazılar eşliğinde takip edebilirsiniz. İsterseniz haritadan çevredeki sokaklara ve kentlere bakabilirsiniz. Detaylı yazılara ve ilgili belgelere de linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz. İnteraktif haritalar veya hikâye haritaları dünya genelinde okullarda bir eğitim materyali olarak giderek yaygınlaşıyor. DİSK de 15-16 Haziran İnteraktif Haritası’nı işçi eğitimlerinde kullanacak.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: “15-16 Haziran Direnişi güncelliğini koruyor. Bu mirası yeni kuşaklara, genç işçilere aktarmak bizim en önemli görevlerimizden biri. Bunu eylemlerle, kitaplarla veya panellerle yaptığımız gibi teknolojiyi kullanarak da yapmak istedik. Sendikal faaliyetlerimizde ve eğitim çalışmalarımızda teknolojiyi kullanmaya, daha çok kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. İşçiler sendikalara e-devlet üzerinden üye oluyor, sendika eğitimlerinde de interaktif haritaları kullanmalıyız.”

Hem gençler hem de yetişkinler için eğlenceli bir öğrenme metodu olan interaktif harita bu kez Türkiye tarihinin en önemli işçi eylemlerini öğrenmeye aracılık edecek.

Serginin küratörlüğünü yapan, Yeni Emek Çalışmaları Ofisi’nden Deniz Yürür “15-16 Haziran İnteraktif Haritası’nda dönemin işçi eylemlerindeki dinamizmi yansıtmaya çalıştık. 15-16 Haziran belki de Türkiye tarihinin en önemli iki günüdür. Silik bir anı olarak değil günümüzdeki işçi eylemlerine ışık tutan bir öncül sarsıntı olarak ele aldık. Herkesi sergimizi gezmeye davet ediyoruz” dedi. 

Zafer Aydın’ın ‘İşçilerin Haziranı’ ve DİSK’in ‘DİSK Tarihi: Kuruluş, Direniş, Varoluş’ kitaplarından, TÜSTAV ve DİSK arşivlerinden faydalanılan sergide Paşabahçe Grevi’ni, DİSK’in Kuruluşu’nu, Kocaeli, Gebze, Eyüp, Zeytinburnu, Levent yürüyüş kollarını, direnişe katılan fabrikaları ve iş yerlerini bulabilirsiniz.

 

ITUC ETUC