Image Map

“Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz!”

DİSK Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun 1 Eylül Barış Günü için yaptığı açıklama:

“Savaşın Kazananı Barışın Kaybedeni Olmaz!” Afganistan Sendikalar Konfederasyonu (AMKA) Genel Başkanı Maroof Qaderi sendika merkezi kapanmadan önce gönderdiği son mesajında böyle diyordu. Afgan işçilerin sözcüsü Qaderi, çatışmaların, savaşların, katliamların ve cinayetlerin artarak sürdüğü coğrafyamızda barışa ve huzura ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu anlatıyordu.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nü bir kez daha savaşların gölgesinde karşılıyoruz. Ortadoğu ve Kafkaslar’da devam eden savaşlar, toplumsal huzuru, geleceğimizi, ekonomiyi ve doğayı etkiliyor. Savaşlar yoksulluğu tetikliyor. Silahlanma bütçeleri arttıkça eğitime, sağlığa ve emekçilere ayrılan bütçeler azalıyor. Yoksullar ve işçiler güvencesizliğe mahkûm ediliyor. Savaşlar nedeniyle milyonlarca insan yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalıyor. Savaşlar ekolojik bir felakete sürüklenen doğanın yok oluşuna hız veriyor. Savaşlar ayrımcılığı, eşitsizliği ve nefreti derinleştiriyor.

Nazi Almanya’sının Polonya’ya saldırarak 2. Dünya Savaşı’nı başlattığı 1 Eylül 1939’un yıldönümünde bir kez daha temel bir ilke olarak savaşa karşı olduğumuzu barışı savunduğumuzu tekrar edeceğiz. İşçi sınıfının barışa özlemi güncelliğini koruyor. Demokratik haklara, eşitliğe, adalete kavuşmak için barışı savunmaya devam edeceğiz.

Barış içinde kardeşçe yaşayabileceğimiz bir ülke ve bir dünya için emperyalist politikalara karşı uluslararası sınıf dayanışmasını yükseltmeyi sürdüreceğiz.

Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği!

Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü!

ITUC ETUC