İzmir’de DİSK’in çağrısıyla bir araya gelen binlerce işçi bir ağızdan seslendi: “Paramız zamlar karşısında pula döndü”

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, asgari ücret ve bütçe görüşmeleri öncesinde “Geçinmek İstiyoruz: Gelirde Adalet Vergide Adalet” kampanyası kapsamında İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİSK’in çağrısıyla Kordon, Pasaport ve Şair Eşref Bulvarı üzerinden üç koldan yürüyen binlerce işçi sloganlarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, miting alanında işçilere seslenerek, “İnsanca bir yaşam istiyoruz. Artık geçinemiyoruz. Bıçak kemikte. İktidara gelirken ileri demokrasi için geldiniz herkese anayasa haklarını saygı göstereceği, sendikalılara saygı göstereceğiz dediniz. Örgütlenmenin önündeki engeli kaldırmadınız. Yargı süreçleri hala devam ediyor. Kamuda taşeronlaşmayı kaldıracağız ücret eşitsizliği kaldıracağınız dediniz ama hala ücret eşitsizliği devam ediyor. Emeklilere vaatte bulundunuz, emekli bir ev araba alıyordu, çocuklarını okutabiliyordu. Bugün tüm emekliler isyanda emekliler geçinemiyor. Emekli maaş bağlanma oranları düşürüldü” diye konuştu.

Alanda emekçilere seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Geçinmek istiyoruz: Gelirde adalet, vergide adalet” diyerek, “1 Ekim’den beri Türkiye’nin dört bir yanında işyeri işyeri, meydan meydan taleplerimizi yükseltiyoruz. Ülkeyi yönetenler ısrarla yükseliş, şahlanış masalları anlatırken bizler gerçekleri anlatıyoruz, taleplerimizi haykırıyoruz. Siz hangi yükselişten bahsediyorsunuz. Bizim her gece uykularımız kaçıyor. Yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız bilmiyoruz. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Dün aldığımızı bugün alamıyoruz. Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğünü görüyoruz. Her gün paramızın pula dönmesiyle emeğimiz pula dönüyor” sözlerini kaydetti.

Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücretinin Türkiye’de olduğunu hatırlatan Sarı, “Bugün durum daha da kötü. Patronlar rekabet gücü kazansın diye sadece Avrupa’nın değil dünyanın en ucuz işçilerinin yaşadığı ülkelerden biri haline geliyoruz. İşçisi çiftçisi bankalara borçlu, emeklileri aç, gençleri işsiz bir ülke yarattılar. Gel Vatandaş Gel. Dünyanın en kelepir emekçileri, en kelepir memleketi diye hava atıyorlar. Yeter artık! Bu kaderi biz yazmadık ama bozacak olan biziz. “İş bulamıyoruz” diyenler, “barınamıyoruz diyenler”, “geçinemiyoruz” diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz” dedi.

Bu içerik Dokuz Eylül Gazetesi’nden alıntılanmıştır. https://www.dokuzeylul.com/guncel/gecinemeyen-isci-sokaga-indi-h196511.html

9 Eylül Gazetesi

Sözcü