DİSK Kadın Komisyonu’nun 8 Mart Programı sürüyor

İstanbul

6 Mart Pazar günü Kadıköy’de bir araya gelen kadın örgütleri “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştirdi. DİSK Kadın Komisyonu eyleme “Yoksulluğa, Eşitsizliğe, Şiddete Karşı Haklarımız İçin Alanlardayız” pankartıyla katıldı. Eylemde Farplas işçisi direnişçi kadınlar adına konuşan Betül Oral “Kadın olarak yaşamak zorken kadın işçi olmak çok daha zor. Erkek egemen bir hükümet ve erkek egemen bir işverenle savaşıyoruz. Bizim patronunuz kadın, bize yapılan polis müdahalesi unutmuyoruz, emeğimizin sömürülmesini de unutmuyoruz! Ahu Serter bizi unutma, biz seni unutmuyoruz. Yağmur çamur demeden bir aydır direniyoruz. Çalışan, baskı gören, tacize şiddete uğrayan, işyerinde ezilen tüm kadınlar adına sesleniyorum, hakkımızı istiyoruz, susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz. Birlikte kazanacağız, hakkımızı alacağız” dedi.

DİSK’li kadınlar, eylemin ardından saat 16.00’da Maltepe’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “DİSK’li Kadınlar Buluşuyor” etkinliğinde bir araya geldi. Slayt gösterisiyle başlayan etkinlik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu‘nun açış konuşmasıyla devam etti.  Arzu Çerkezoğlu, “Bizler emeğimize sahip çıkarken aynı zamanda kadına yönelik şiddete karşı da hep birlikte omuz omuza mücadeleyi yükseltiyoruz. ILO 190 sayılı sözleşmenin imzalanması ve gereğinin yapılması için DİSK olarak mücadelemizi büyütme kararlılığındayız. İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz diyoruz. Emeğimize de hayatımıza da geleceğimize de memleketimize de sahip çıkmak için örgütleniyoruz, yan yana geliyoruz. Bu 8 Mart’ta işyerlerinde merdiven altı tekstil atölyelerinden alışveriş merkezlerine, plazalara, fabrikalardan okullara, hastanelere, belediyelere kadar bütün işçi kardeşlerimizi, bütün işçi kız kardeşlerimizi, tüm kadınları sendikalı olmaya ve DİSK’li olmaya çağırıyoruz. Biliyoruz ki nerede bir mücadele var, nerede barikatın önünde direnen kadınlar var, nerede hak mücadelesi var, emek mücadelesi var, ekmek mücadelesi var onun hep önünde kadınlar var. Tıpkı bugün Farplas’ta işi için, ekmeği için, sendikal hakları için direnen kız kardeşlerimizin verdikleri mücadelede ve direnişte olduğu gibi…” ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından Doç. Dr. Feryal Saygılıgil “Kadın Emeği” sunumunu gerçekleştirdi. DİSK’li Kadınlar Buluşuyor etkinliği, İstanbul Kadın Orkestrası‘nın şarkılarıyla sona erdi.

Ankara

DİSK Ankara Kadın Komisyonu, 6 Mart Pazar günü kadın örgütlerince organize edilen eyleme katıldı. DİSK Ankara Kadın Komisyonu eyleme, “Savaşa, Yoksulluğa, Kadın Emeğinin Yok Edilmesine Karşıyız” pankartıyla katıldı. DİSK’li kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz”, “Eşdeğer İşe Eşit Ücret”, “Emeğimiz, Bedenimiz, Kimliğimiz Bizimdir”, “Erkek Adalet Değil, Gerçek Adalet” yazılı dövizler taşıdı.