ILO-Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı: 1919-2019
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, ILO’nun kuruluşunun 100. yılı kapsamında, “1919-2019 ILO-Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı” başlıklı bir kitap yayımladı.
Uluslararası Sosyal Politika ve Çalışma İlişkileri alanındaki en yetkin isimlerden biri olan Prof. Dr. Mesut Gülmez tarafından kaleme alınan kitap, çok bilinmeyen bir süreci derinlemesine ele alan bir kaynak kitap niteliği taşıyor. Hem bu konuda çalışan araştırmacılar için tarihi belgeleri içeren bir başvuru kaynağı, hem de meraklıları için ILO-Türkiye ilişkilerine ışık tutacak bir çalışma olan kitap, uzun soluklu bir çalışmanın ürünü.
ILO-Türkiye ilişkilerinin tarihini, ILO arşivlerinden elde edilen resmi belge, bilgi ve yazışmalardan hareketle anlatan kitap, yazarın kendine has üslubu ile yorumladığı tarihsel dönüm noktalarını ve süreç içerisindeki pek çok konuyu ele alıyor. Kitapta ILO ve Türkiye’nin ortak tarihine dair pek çok yeni bilgi ve belge yer alıyor.
ILO Türkiye Direktörü Özcan: “Mevcut uluslararası sistemdeki en eski kuruluş olan ILO ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 100 yıllık hikayesini anlatan bu kitap, çok bilinmeyen ama önemli bir süreci tarihi belgelerle ortaya koyan değerli bir çalışma oldu”.
Prof. Dr. Mesut Gülmez tarafından kaleme alınan kitap, ILO-Türkiye ilişkilerini tarihi bir perspektifle ele alan kaynak bir kitap niteliğinde. Kitap, döneme ait bazı bilgi ve belgeleri ilk kez günyüzüne çıkarmış olma özelliği taşıyor. Türkiye sendikal hayatına ışık tutan bu önemli başvuru kitabını internet üzerinden, aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
ILO – Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı
ILO Ankara Temsilciliği, bu değerli kitap ile Türkiye çalışma hayatına dair önemli eksiklikleri giderdi. Ancak kitabın ikinci bölümünde yer alan “İşçi Delegesini Belirleme Sorunu Boyutuyla Türkiye Profili” başlıklı bölümün kitap yayına hazırlanırken çıkarıldığı öğrenildi. Sayın Mesut Gülmez’in konuyla ilgili açıklamasını ve söz konusu bölümü yayımlayarak ilgililerin dikkatine sunmak istiyoruz.