ITUC GENEL SEKRETERİ SHARAN BURROW 1 MAYIS'TA TAKSİM MEYDANI'NDAR30;

156 ülkeden 175 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs Kutlamaları’na katılmak üzere İstanbul’a geliyor. Uluslararası işçi hareketinin lideri olan Burrow geleneksel 1 Mayıs mesajını Taksim Meydanı’nda açıklayacak.

Sharan Burrow, Başbakan Tayyip Erdoğan’a Türkiye ziyaretine ilişkin bir mektup gönderdi. Burrow mektubunda 1977 1 Mayıs’ında yaşanan üzücü olayların yanı sıra Türkiyeli işçilerin 1 Mayıs’ı yeniden Taksim’de kutlamak için verdikleri mücadeleyi ve son yılların barışçıl şekilde gerçekleşen 1 Mayıs gösterilerini ayrıntılarıyla bildiğini ifade etti.

İstanbul’a bizzat gelerek kutlamalara katılacağını ve uluslararası sendikal hareketin gözünün Türkiye’de olacağını belirten Burrow polis baskına şahit olmak istemediğini Başbakan’a iletti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 1 Mayıs gösterilerine ilişkin verdiği kararını da hatırlatan ITUC Genel Sekreteri hükümeti bayram havasında geçecek bir 1 Mayıs için göreve çağırdı.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, 1 Mayıs öncesi yayımladığı mesajında sosyal haklarda yapılan kısıtlamalara, kemer sıkma politikalarına ve işsizliğe vurgu yaptı. Taşeronlaşmaya ve iş kazalarına dikkat çekti. Şirketlerin aç gözlülüğünün işçi ölümlerine, yoksulluğa ve işsizliğe yol açtığını belirtti. Burrow ayrıca Türkiyeli işçilerin ve sendikaların yaşadığı baskıları da vurguladı.

Burrow açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Sendikalar dünyanın her yerinde sosyal adalet için mücadele ediyorlar. Geçmişte direnenlerden ilham alarak ve geleceğe yönelik düşlerimizden güç alarak mücadeleye devam edeceğiz.  Azınlığın aç gözlülüğü yüzünden çoğunluğun bedel ödemesine karşı, Dünya’yı daha iyi bir yer haline getirmek için birleşeceğiz.”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ITUC Genel Sekreteri Burrow’un 1 Mayıs’ı Türkiye işçi sınıfıyla birlikte karşılamak için Taksim’e gelmesini “Sayın Burrow’un Taksim’e gelerek mücadelemize omuz vermesi, işçi sınıfının uluslararası dayanışmasına güzel bir örnektir. 1 Mayıs vesilesiyle Türkiyeli işçilerin sorunlarını daha yakından görme fırsatı da bulacaktır. Ayrıca yarın içlerinde Avustralya, Almanya, Fransa, Yunanistan, Filistin gibi ülkelerden çok sayıda sendika temsilcisi bizimle birlikte Taksim’de olacaktır. Yarın tüm emek dostlarını, R16;Onlar yasaklıyor, biz özgürleştireceğiz!’ demek için Taksim’e bekliyoruz.”