Image Map

Kadın işçiler Dakar'da buluştu

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu “2. Dünya Kadın Konferansı” 19-21 Kasım 2013 tarihlerinde Senagal’in başkenti Dakar’da toplandı. 62 ülkeden 100’ü aşkın delegenin katıldığı toplantılarda küresel ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkileri tartışıldı.
Sendikaların, kadınların iş yerinde uğradığı şiddete karşı mücadeleye yoğunlaşması gerektiğinin vurgulandığı konuşmalarda, ILO’ya konuya ilişkin bir sözleşme hazırlaması çağrısı yapıldı.

Çok sayıda ülkede, ekonomik kriz sürecinde uygulanan kemer sıkma önlemlerinin, kadınları daha fazla etkilediği ve yaşanan ekonomik sıkıntıların kadına yönelik şiddeti artırdığı üzerinde duruldu. Konferansta en savunmasız işçi grupları arasında bulunan kadın ev işçilerinin dünya çapında örgütlenmesi de tartışıldı.

ITUC’un 2013 yılı küresel işçi anketi, kadınların %65’inin ülkelerinin ekonomik durumundan memnun olmadığım ortaya koyuyor. ITUC’un 70 milyon kadın işçiyi temsil ettiğini söyleyen Sharan Burrow açılış konuşmasında “gökyüzünün yarısı bizim ama sendika yönetimlerinin sadece %12’si kadın. İşçilerin iktidarı için daha fazla kadın sendikacıya ihtiyacımız var!” ifadelerine yer verdi.
WWC-WP

 

 

ITUC ETUC