Image Map

Ülker'de #Direnİşçi ziyareti

DSC00135

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, sendikalarımızın yöneticileri ve üyesi işçiler 25 Kasım Salı günü #Direnİşçi Ülker işçilerini ziyaret etti.

Ülker’in Topkapı’daki fabrikasının önünde sendikal hakları için bir aydır direnen işçilerle dayanışma ziyareti boyunca “İnadına Sendika İnadına DİSK”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Ülker işçisi köle değildir”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

DSC00134

DİSK Genel Başkanı Kani Beko Ülker fabrikası önünde yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

Soğuk demeden, yağmur demeden yaklaşık bir aydır burada direnişlerini sürdüren Gıda İş sendikamıza üye işçi kardeşlerimi selamlıyorum.

Çok zor ve ağır koşullarda, gece gündüz çalışıp evlerine ekmek götürmeye çalışan işçi arkadaşlarım Anayasal haklarını kullanıp Gıda-İş sendikamıza üye oldular. Ancak Anayasa ve yasalar ayaklar altına alınarak burada bir sosyal cinayet işlendi.

Bu sosyal cinayet işlenirken Ülker fabrikasının 70’inci yıl kutlamaları yapıldı. “Mutlu et ki mutlu ol” denilerek gazetelere kutlama ilanları verildi. Oysa bu fabrikalarda üç kuruşa gece gündüz çalışan işçiler mutsuz. Ülker bir dünya devi oldu ama Ülkeri’i dünya devi yapan işçiler, akşamları çocuklarına çikolatayı değil ekmeği bile zor götürüyorlar.

Sendika seçme haklarını kullandıkları için işten çıkarılan kardeşlerimizin çocuklarının “mutlu” olmaya hakkı yok mu? Okula giden çocukların alınması gereken defteri var, kitabı var. Bu soğuk havalarda ısınması gereken evleri var. Arkadaşlarımızın tütmesi gereken bacaları, yanması gereken ocakları var! Babaları Anayasa’da yazan bir hakkı kullandı diye bu çocukların geleceği ile oynayanlara sesleniyorum: Bu işçi kardeşlerim sizi mutlu etti, siz onları işten attınız.

Değerli basın emekçileri

Sevgili işçi kardeşlerim, mücadele arkadaşlarım,

Türkiye’de sendikal hak ve özgürlükler, hem yasal düzenlemeler aracılığıyla, hem de uygulamada ağır bir biçimde ihlal ediliyor. Her yıl on binlerce işçi, kendi özgür iradeleriyle bir sendikaya üye olmak istediği için işten atılıyor. Sendikal haklarını kullanan işçiler baskı, tehdit ve hatta şiddet ile karşı karşıya kalıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında DİSK’e bağlı sendikaların direniş çadırlarında bu Anayasal hak için mücadele veriliyor.

Bugün Türkiye’de her yüz işçiden sadece 5’i toplu sözleşme hakkından faydalanıyor. Parası olan işverene Anayasa’yı, yasaları çiğneme hakkı veriliyor. Sendikal hak ve özgürlükler ayaklar altına alınıyor.

Ancak Türkiye’nin dört bir yanında da DİSK’li işçiler bu tehditlere, bu hukuksuzluğa pabuç bırakmıyor. Onurlu Ülker işçileri gibi direnerek haklarına sahip çıkıyor.

Onuruyla direnen, adalet isteyen, haksızlık karşısında eğilmeyen bu arkadaşlarımız işbaşı yapana kadar, onlarla kol kola omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu onur mücadelesinin sonuna kadar yanında olacağız.

Ülker işçisi yalnız değildir!

Atılan işçiler geri alınsın!

Zafer direnen emekçinin olacak!

Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışması!

 

 

ITUC ETUC