Image Map

BU DÜZENİN KENDİSİ FELAKETTİR! Felakete karşı dayanışmaya!..

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, Hopa’da yaşanan sel felaketine ilişkin açıklaması:

BU DÜZENİN KENDİSİ FELAKETTİR! Felakete karşı dayanışmaya!..

  • Sermaye ve rantçılar yerine, Rabia Teyze’de somutlaşan Karadeniz insanlarının çevre duyarlılıkları dikkate alınsaydı bugünkü facia yaşanmayabilirdi!.

Artvin’in Hopa ilçesinde dün yaşanan sel ve heyelan sonucu en az 8 kişinin öldüğünü, kayıplar olduğunu, ilçeye bağlı köylerde ve ilçe merkezinde çok ciddi hasar meydana geldiğini öğrendik. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyor, Hopa halkına dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Hopa’daki sel felaketi, başımızdaki en büyük felaketin doğayı, bilimi, insan hayatını hiçe sayan yağma politikaları olduğunu acı biçimde göstermiştir. İnşaat şirketleri, enerji şirketleri başta olmak üzere sermayenin çıkarları bir kez daha yaşamlarımızı yutmuştur.

Doğayı ve yaşamı hiçe sayan yol projeleri, imar planları ve HES’leri ile Doğu Karadeniz’i yağmalayanlar, yüz yıllardır yağan yağmurların bugün bir felakete neden olmasının sorumlularıdır.

Felaketten dere yataklarını imara açanlar sorumludur!

“Artık su akar Türk bakar yok” sloganıyla doğayı yağmalamayı hak bilenler, akan suların ardından insanlarımızın yitip gitmesinden sorumludur!

Rantlarından bir kuruş taviz vermemek için yağmanın önündeki tüm engelleri kaldıranlar, bunun için gerekirse Hopa’yı gaza boğup öğretmen Metin Lokumcu’yu katledenler bu faciadan sorumludur!

Hopa’ya arama kurtarma ekibinden önce çevik kuvvet yığarak, halkın canını değil kendi koltuklarını koruma derdine düşenler her bir insanımızın ölümünden sorumludur!

Sermaye ve rantçılar yerine, Rabia Teyze’de somutlaşan Karadeniz insanlarının çevre duyarlılıklarını dikkate almayanlar; Karadeniz ve ülkemizin ekolojik dengeleri üzerine canla başla, dişleriyle tırnaklarıyla hükümeti uyaran çevre örgütlerine ve duyarlı yurttaşlarımıza kulaklarını kapatanlar sorumludur!

Türkiye işçi sınıfı bu zihniyeti tanımaktadır. Bu zihniyet Torunlar İnşaat’taki iş cinayetinin ardından, olay yerine ambülans değil polis gönderen zihniyettir. Bu zihniyet Soma’da ve Ermenek’te devletin gücünü hayatta kalan işçilere, acılı ailelere gösteren zihniyettir. Bu düzen, para, rant ve çıkar dışında hiçbir değer tanımayan yağma ve talan düzenidir.

Bu düzen ölüm düzenidir.

Bu düzen sermaye ve sermaye iktidarı dışında hiç kimseye yaşam hakkı tanımamaktadır.

Bu düzen doğudan batıya, kuzeyden güneye hepimize daha fazla cenaze vaat etmektedir.

Bu düzeninin kendisi felakettir.

Felaketin yaralarını sarmak ve felaketten kurtulmak hepimizin acil görevidir.

Başta Doğu Karadeniz’dekiler olmak üzere ülkemizin dört bir yanındaki tüm DİSK üyelerini, Hopa halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz.

Hopa halkının acısı acımız, öfkesi öfkemizdir.

ITUC ETUC