Meydanlarda söylediğimizi mahkemelerde de söyledik: 1 Mayıs yargılanamaz

1 Mayıs 2020’de DİSK Genel Merkezi önünden Taksim 1 Mayıs Alanı’na yürümek isterken gözaltına alınan DİSK’liler hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün (9 Haziran) saat 9:30’da İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan, DİSK üyesi sendikaların genel başkan ve yöneticilerinin aralarında olduğu 15 kişi, 2911 sayılı Kanunun 32/1. maddesine muhalefet ile suçlanıyor.

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. “Meydanlarda söylediğimizi mahkemelerde de söyledik, bugün de söyleyemeye devam edeceğiz” diyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Evet biz suçlamalarda iddia edildiği gibi 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Taksim 1 Mayıs alanında kutlamak istedik. 1 Mayıs’ın yasak tanımadığını, yargılanamayacağını, 1 Mayıs’ta Taksim’i işçi sınıfına kapatanların suç işlediğini bir kere daha ifade ediyoruz” dedi.

1 Mayıs ve Taksim konusunda işçileri mahkum eden tek bir yargı kararı olmadığını, tersine 1 Mayıs’ta Taksim’i işçi sınıfına kapattığı için Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerini mahkum eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının olduğunu hatırlatan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Varsın onlar hukuksuzluktan vazgeçmesin, biz de hakkımız olanı savunmaktan, Taksim 1 Mayıs alanımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu davanın sonucunda da Taksim 1 Mayıs alanına dair kazandığımız çok sayıda davaya bir yenisini daha ekleyeceğiz” dedi.

Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Burada bir kere daha sesleniyoruz: İşçi sınıfının ve halkın adalet kurumundan beklediği hukuk dışı Taksim 1 Mayıs alanı yasağı ısrarı ile mahkemelerin meşgul edilmesi değildir. Mahkemelerin meşgul olması gereken konular bellidir. İşçilerin, emekçilerin yaşadığı bütün haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı önlem alınmasıdır. İşçilerin haklarının değil her gün ortaya dökülen mafya-siyaset-medya ilişkilerinin üstüne gidilmesidir. Bağımsız bir yargının görevi Taksim 1 Mayıs meydanını işçilerden korumak değil, memleketi çetelerden ve mafyatik ilişkiler ağından korumaktır. Emir edilenleri değil, görevinizi yapın.

Bir sözümüz de ülkeyi yönetenlere: Artık bu hukuk tanımaz yasağa bir son verin. 1 Mayıs meydanı konusundaki mahkeme kararlarını, Anayasa’yı ve yasaları görmezden gelmekten vazgeçin. Hukuksuz bir inadı sürdürerek 1 Mayıs’ı işçi sınıfına ve bütün İstanbullulara zehir etmekten vazgeçin.

Akıl dışı ve hukuk dışı bir inatla ülke yönetilmez. Biz 1 Mayıs’ı şarkılarla, türkülerle, marşlarımızla, çiçeklerle, çocuklarımızla Taksim 1 Mayıs alanında kutlamaktan ve 1977 katliamında ölen arkadaşlarımızın anısını yaşatmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu isteğimiz meşrudur, haklıdır.

Umuyoruz ki 2022 1 Mayıs’ında işçi sınıfının, emekçilerin bu meşru ve haklı talebine milyonlar sahip çıkacak.

Biliyoruz ki, yurdumun mutlu günleri, mutlak gelen gündedir.

Yaşasın 1 Mayıs! Taksim 1 Mayıs alanıdır! 1 Mayıs yargılanamaz!