Image Map

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi coşkusu


DİSK Genel İş sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında İZENERJİ A.Ş. bünyesinde çalışan 10 bin işçiyi kapsayan 7. dönem toplu iş sözleşmesi 2 Temmuz 2021 Cuma günü törenle imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin günlük ücretlerinde artış yapılarak sosyal haklarında kazanımlar sağlandı.


Kültürpark’ta düzenlenen İmza törenine, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Genel İş Genel Sekreteri Şükret Sevgener, Mali İşler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, Genel İş İzmir şubelerinin başkan ve yöneticileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve belediye yöneticileri ile İZENERJİ A.Ş. çalışanları katıldı.

İmza töreninin açış konuşmasını yapan İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “İmzaladığımız bu toplu iş sözleşmesini de daha önceki sözleşmelerimizde olduğu gibi taslağımızın hazırlanma sürecinden tutunda,  görüşme sürecine ve imzalanma aşamasına kadar her anını üyelerimizle paylaşarak, birlikte karar vererek sürdürdük” dedi.


DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan törende yaptığı konuşmasında salgında yitirdiğimiz işçileri andı ve “Bu zor zamanlarda, zor şartlarda çalışan belediyenin bütün kademesindeki arkadaşlarımıza, özellikle İZENERJİ’deki temizlik işçilerine, sağlık emekçileri ile beraber her bir kardeşime teşekkür ediyorum” dedi. Remzi Çalışkan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Demokrasi sorunu, adalet sorunu da bizim sorunumuzdur. Bu ülkede çetesi mafyası bir gün kaçacak ama biz üretmeye ve burada yaşamaya devam edeceğiz, bir arada olacağız. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Hem insanca insanca yaşamak, insanca çalışmak için  insanca bir ücret talep edeceğiz  hem de bu ülkede adaleti, demokrasiyi talep edeceğiz. Hem kıdem tazminatımıza dokunma diyeceğiz hem de İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz diyeceğiz. Hem kadro hakkımızı sonuna kadar talep edeceğiz hem de ülkemizin, çocuklarımızın geleceği için mücadele edeceğiz.”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşmasının başında “Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere bütün kazanımlarımıza bedeli ne olursa olsun sahip çıkacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir. İş yerlerinde, alanlarda, sokaklarda kadınlar olarak omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi ve 1 Temmuz 2021’de başlayan “normalleşme” süreciyle ilgili DİSK’in görüşlerini anlattı: “İşten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli. Ücretsiz izin dayatmasına son verilmeli. Pandemide iş ve gelir kaybı yaşayan herkese asgari gelir desteği sağlanmalı. Asgari ücret tümüyle vergi dışında bırakılmalı. En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çekilmeli. Özellikle gençlerin ve kadınların istihdamına öncelik veren politikalar hayata geçirilmeli. Hiç kimse bize demesin ki bu önlemler için kaynak yok. Kaynak var! Bu ülkenin kaynaklarını söke söke yağmalama planlarına karşı direne direne emeğimizi, ekmeğimizi, memleketimizi savunacağız”


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında “Emek en yüce değer. Kuracağımız güzel memleket, emeği en yüce değer kabul eden bir memleket olacak. Kuracağımız yeni memleket, ezilenin olmadığı birlikte el ele vererek çok daha güzel günler yaşayacağımız memleket olacak” dedi.

Toplu iş sözleşmesi töreni, imzaların atılması sonrasında katılımcılara verilen plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

 

ITUC ETUC