Image Map

ITUC ve ETUC’tan Türkiye ziyareti

Uluslararası sendikalar heyeti 3-5 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara’da temaslar gerçekleştirerek 15 Temmuz, OHAL ve referandum gibi siyasal gelişmelerin işçi haklarına etkileri üzerine incelemelerde bulundu.

Heyet, siyasi partiler, Çalışma Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, ILO, AB Delegasyonu, insan hakları kuruluşları, gazeteci örgütleri ve ihraç edilen kamu çalışanlarıyla görüştü. Uluslararası işçi hareketinin temsilcileri yaptıkları görüşmelerde; her türlü terör saldırısını ve demokrasiyi alaşağı etmeyi hedefleyen hukuk dışı girişimleri kınadıklarını hatırlattı. Heyet, işçilerin yargılama olmaksızın ve belgelere dayanmayan biçimlerde kitlesel olarak işten çıkartılmasına ve tutuklanmasına dair kaygılarını dile getirdi. Özellikle KHK’lar yoluyla ihraç edilen kamu emekçilerinin ve kayyum atanan belediyelerde işten atılan işçilerin durumu gündeme geldi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Jaap Wienen, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Belçika Sendikalar Konfederasyonu (FGTB) Genel Başkanı Rudy De Leeuw, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, ETUC Genel Sekreter Danışmanı Patrick Itschert, Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Ozkan, Küresel Sendika Ağı (UNI Global) Genel Sekreter Vekili Christy Hoffman, Jan-Willem Goudriaan, Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu (EPSU) Genel Sekreteri, Avrupa Eğitimciler Federasyonu (ETUCE) Direktörü Valeryia Despaihne, Almanya Sendikalar Konfederasyonu (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Susanne Wixforth ve İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Uluslararası İlişkiler Müdürü Simon Dubbins’in yer aldığı heyet Ankara’da çok sayıda sendikasıyla toplantılar düzenledi.

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini “başarısız darbe girişiminin ardından geçen 9 aylık süreye rağmen devam eden OHAL uygulamalarının ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin gerekli güvenlik önlemlerinin ötesine geçtiğini ve on binlerce işçinin ihraç edilmesinin ailelerinin geçim kaynakları yok ettiği için artık insani bir krize dönüştüğünü” söyledi. Visentini “OHAL uygulamalarının ekonomik yatırımları ve istihdamı olumsuz etkilediğini, işçilerin ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği’, ‘iş güvencesi’ ve ‘toplu sözleşme’ gibi taleplerinin konuşulmasını zorlaştırdığını” belirtti.

ITUC Genel Sekreter Vekili Jaap Wienen ise “Türkiye’nin ILO sözleşmeleri başta olmak üzere imzaladığı uluslararası sözleşmelere, kendi kanunlarına ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermesi gerektiğini” ifade etti. “OHAL’in kaldırılmasını, kitlesel işten çıkartmaların durmasını, haklarında kesinleşmiş ceza bulunmayan işçilerin, sendikacıların, milletvekillerinin, seçilmiş belediye başkanların ve gazetecilerin özgürlüklerini kavuşmalarını bekliyoruz. Hem Türkiye halkı hem de uluslararası kamuoyu Türkiye’nin her yerinde barış, demokrasi ve insan onuruna yakışır istihdam için üzerine düşen görevi yapmalıdır” dedi.

Heyet TBMM’de AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve HDP Eş-Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Eş-Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu ile görüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu heyeti partisinin genel merkezinde ağırladı.

Heyet daha sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu ziyaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda müsteşar Ahmet Erdem ile görüşen heyet; sendikal yasalar, ILO Sözleşmeleri, ihraçlar ve açığa alınmalar gibi konulardaki kaygılarını iletti.

Uluslararası sendikaların temsilcileri ayrıca İHD, TİHV ve Mazlum-Der genel başkanlarıyla görüşerek insan hakları alanındaki gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Jaap Wienen ve Luca Visentini, 12 Şubat 2016 tarihinde DİSK Genel Kurulu’na katılmak üzere İstanbul’a geldiklerinde Silivri Cezaevi önünde Can Dündar ve Erdem Gül’e destek için düzenlenen umut nöbetine katılmıştı. Wienen ve Visentini 5 Mayıs 2017 günü Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüşerek basın özgürlüğü hakkında konuştular. Bu görüşmeye katılan Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi ve DİSK/Basın-İş Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, Türkiye’de gazetecilerin çalışma koşulları ve tutuklu gazeteciler hakkında bilgi verdi.

Heyet son olarak KHK’lar sonucunda ihraç edilen kamu çalışanlarıyla görüştü ve işten atılan işçi ve kamu emekçileriyle dayanışma fonu ve mahkeme süreçleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Heyet 3 günlük programın başlangıcında ve sonunda olmak üzere iki kez Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK yöneticileriyle görüşerek değerlendirmelerde bulundu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş-Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse, Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yıldız ve Türk-İş Teşkilatlandırma Sekreteri Eyup Alemdar’ın katıldığı toplantılarda heyetin çalışmalarını değerlendiren ve taleplerini içeren ortak bir açıklama hazırlandı.

 

ITUC ETUC