Image Map

DİSK Ege Bölge Temsilciliği: "Greve İzmir'den tam destek!"

rtyrt

29 Ocak’ta başlayacak metal grevinin arifesinde İzmir ilindeki grev programı ile ilgili DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK üyesi sendikaların şube başkan ve yöneticileri, TMMOB İKK Sekreteri Melih Yalçın ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Akıncı’nın da katıldığı açıklamada DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Ali Çeltek birer konuşma yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Ali Çeltek yaptığı açıklamada, “Kavgaya hazırız” mesajı verirken, DİSK üyesi diğer sendikalar, KESK, TMMOB’un yanı sıra çok sayıda emek ve demokrasi örgütü de metal işçilerine “Bu direnişte yanınızdayız!” dedi.

“GENÇ İŞÇİLERİN GEZİ’Sİ BAŞLIYOR”

29 Ocak tarihinde başlayacak greve “Genç işçilerin Gezi’si” benzetmesi yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Metal sektörü maden iş kolundan sonra en ağır sektördür. Toplu iş sözleşmelerinin bir hezeyana getirilerek imzalanmasını, metal işçilerinin kaderini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin bu şekilde imzalanmasını protesto etmek amacıyla bu onurlu direnişi başlatıyoruz. Metal sektöründeki diğer sendikaların kendisini yalnız bırakmasına karşın, Birleşik Metal-İş greve çıkıyor ve mücadeleye başlıyor. Mücadeleniz mücadelemizdir. Bu greve sadece metal işçileri değil, emek dostlarının sahip çıkmasını da istiyoruz. Eminiz ki bu greve onlar da sahip çıkacaktır” dedi.

“ŞİRKETLER ZENGİNLEŞİYOR, İŞÇİLER FAKİRLEŞİYOR”

Greve çıkmaya hazırlanan işçilere “Yıllarca MESS’in dayatmalarına karşı direnen çelik yumruklu metal işçileri” diyerek seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ise, “MESS dayatmalarına karşı insanca yaşamak ve insanca çalışabilecek koşullara kavuşabilmek adına greve çıkıyoruz. Türkiye çapında başlayan grev doğrultusunda İzmir Çiğli’de ve Manisa’da iş bırakacağız. İkinci büyük grevimiz 19 Şubat’ta başlayacak. Ekonominin bel kemiğini oluşturan, ihracat rekorları kıran bu fabrikalar. Bu fabrikalarda insanlar çalışıyor. Arkadaşlarımız insanca çalışmak yaşayabilecek ücretler istiyorlar. İşçiler ağır çalışma koşulları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşıyorlar ve canlarını veriyorlar. Şirketler büyüyüp zenginleşirken işçiler gün geçtikçe yoksullaşıyor” diye konuştu.

HODRİ MEYDAN!

Metal sektöründe çalışan işçilerin net 866 lira maaş aldığını ve MESS’in önerdiği 100 liralık artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını da aktaran Ali Çeltek, “MESS ucuz işçilik sistemini kalıcılaştırmak ve toplu iş sözleşmelerini etkisiz kılmak için 3 yıllık sözleşme sunuyor. Eşit işe eşit ücret ve işçi birliği istemiyorlar. Örgütsüz, sendikasız işçilerle metal işçilerini kıyaslayıp “Halinize şükredin” diyorlar. Diğer sendika üyelerinin sözleşmelerinden memnun olduğunu iddia eden patron sendikası MESS’e sesleniyoruz, metal işçilerine de söz hakkı verin. Demokratik ortam yaratın ve fabrikalara sandık koyun. Çoğunluk kabul ederse biz bu toplu sözleşmeye imza atarız. İşbirlikçisine imzalattıkları bu sözleşmeyi bizim de kabul edeceğimizi zannediyorlar. Artık geri sönüş yok. 29 Ocak ve 19 Şubat’ta grevdeyiz. İyileştirme, gerçek refah payları ve iki yıllık toplu sözleşme istiyoruz. Bunun için MESS’i devre dışı bırakmak tek çaredir. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın kabul edeceği bir toplu sözleşme istiyoruz. Metal işçilerinin tek dertleri ekmeklerini büyütmektir. Biz asla baskılara ve tehditlere pabuç bırakmadan mücadele edeceğiz. Yılmayacağız ve pes etmeyeceğiz. Haklıyız ve kazanacağız. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Haklıyız çünkü sömürülüyoruz. Çocuklarımızın geleceği için mücadele ediyoruz” dedi.

“KAVGA İSTİYORSANIZ ONA DA HAZIRIZ”

Çeltek, son olarak grev karşısında her türlü engelleme ve baskıya karşı mücadeleye hazır olduklarının da altını çizerek sözlerine şöyle son verdi: “Türlü ayak oyunları ile üyelerimizin kafalarını karıştıranlara karşı işçilerimiz gereken cevabı verecektir. Perşembe sabahtan itibaren Çiğli ve Manisa’da greve başlıyoruz. Çalışanların beklenti ve istekleri çerçevesinde bir toplu sözleşme imzalanmasını istiyoruz. Eğer bizleri kavgaya davet ediyorsanız, ona da hazırız.”

İZMİR KESK VE TMMOB’DAN TAM DESTEK

Metal işçilerinin grevine gereken her türlü desteğini sunmaya hazır olduklarını belirten KESK ve TMMOB temsilcileri de “Mücadeleniz mücadelemizdir!” diyerek direniş süresince sendikanın yanında olacaklarını duyurdu.


10372559_10152990211634303_1469026857384042280_n 10375110_10152990210549303_655180031534333717_n 10524343_10152990210694303_2354229112734091310_n

ITUC ETUC