Image Map

E-devlet ile hemen şimdi sendikalı ol, DİSK’li ol!

Sendikaya nasıl üye olabilirim?

2 liraya e-devlet şifresi alarak sendikaya üye olabilirsiniz.

E-devlet şifremi nereden alacağım?

Herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifrenizi alabilir ve sendika üyeliği dahil birçok resmi işlemlerinizi internet kanalından yapabilirsiniz.

Şifremi alınca ne yapacağım?

turkiye.gov.tr adresinde “Kurumlar” sekmesinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı seçin.

Çıkan sayfada “İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri” yazısına tıklayarak üye olun.

Sendika üyesi olduğumda işverenin haberi olacak mı?

Hayır. Üyelik sendika ile sizin aranızda kalıyor. Başka hiç kimse bu konuda bilgilendirilmiyor.

İşveren e-devlet şifremi isterse ne yapacağım?

Size özel tüm resmi bilgileri içeren e-devlet şifrenizi kanunun gerektirdiği kurallara uyarak kimselere vermeyiniz. Bu şifreyi istemek suçtur. E-devlet şifrenizin olup olmadığı hakkında dahi bilgi vermek zorunda değilsiniz.

İşyerinde çoğunluk sağlarsak ne olacak?

İşyerinde çoğunluk sağlanırsa ve işyerindeki çalışanlar olarak toplu sözleşme talebinde bulunursanız işverenin haberi olacak.

Sendikaya aidat ödeyecek miyim?

Toplu sözleşme imzalanmadığı sürece sendikaya aidat ödemek zorunda değilsiniz ve ücretinizden hiç bir kesinti olmayacak.

Kaç işçi çalışan bir işyerinde isem sendikalı olabilirim?

Sendikalı olmak için böyle bir sınır yok. Tek işçi bile olsanız sendikalı olabilirsiniz.

Taşeron firmaya bağlı çalışan işçiyim, part-time çalışıyorum, belirli süreli sözleşme ile çalışıyorum, mevsimlik çalışıyorum, beyaz yakalıyım… Sendikaya üye olabilir miyim?

4857 sayılı iş kanununa tabii olarak çalışan her ücretli, kayıtsız şartsız sendikaya üyelik hakkına sahiptir.

DİSK üyesi olmayan bir sendikaya üyeyim ve toplu sözleşme yapılan bir işyerindeyim. DİSK üyesi bir sendikaya üye olursam toplu sözleşmeden faydalanabilir miyim?

Mevcut sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek hem DİSK’e bağlı bir sendikaya üye olup hem de toplu sözleşmeden faydalanabilirsiniz.

 E-devlette iş kolum yanlış görünüyor. Ne yapmalıyım?

İşveren iş kolunu yanlış beyan ettiyse karşınıza çalıştığınız iş kolu ile ilgisiz sendikalar çıkacaktır. Bu durumda “Tüm işkolları” bölümünden gerçek işkolunuzu seçin ve üyelik işlemini tamamlayın.

Yanlış işkolundaki sendikaya üye olursam ne olacak?

Yanlış işkolundaki bir sendikayı seçmenin durumunda ise verdiğiniz iletişim kanallarıyla sendikamız size ulaşacak ve yol gösterecektir.

Çalışma yaşamına dair her türlü sorununuzu DİSK’e bağlı sendikanıza danışabilirsiniz.

Neden DİSK üyesi bir sendikayı seçmeliyim?

Çünkü DİSK işverenlerden ve hükümetlerden bağımsız, işçilerin kurduğu, büyüttüğü bir sendikalar konfederasyonudur. DİSK tarihi boyunca işçilerin haklarını en çok geliştiren, en büyük kazanımları elde eden işçi sendikaları konfederasyonu olarak tanınmıştır.

DİSK kendi üyelerinin hakları için olduğu kadar tüm işçi sınıfının hakları içinde mücadele eder. Bugün kıdem tazminatının kaldırılması, taşeronlaşma, asgari ücret gibi konularda sesini yükselten, sokaklara çıkan, dik duran sendika konfederasyonu DİSK’tir.

DİSK güçlendikçe, DİSK’in üye sayısı arttıkça işçi sınıfının haklarını gasp etmeyi planlayanlar “iki kere” düşüneceklerdir.

SENDİKALI OL, DİSK’li OL

DiSK_uyelik

ITUC ETUC