13 Mayıs 2015: Her yer #Soma
Manisa Soma’da Soma Kömürleri A.Ş Linyit Ocağı’nda 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen madenci katliamında yaşamını yitirenler başta Soma olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafında gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle anıldı. Soma katliamının birinci yılında alanlara çıkanlar Soma’nın sesine ses kattı, acısını paylaştı. DİSK-KESK-TMMOB-TTB çağrısıyla gerçekleşen anmalarda iş cinayetlerinin geldiği boyuta dikkat çekildi, iktidarın sorumluluğu hatırlatıldı.
SOMA
13 Mayıs’ta DİSK-KESK-TMMOB-TTB genel başkanları ve yöneticilerinden oluşan heyet, gün boyu Soma’daki etkinliklere katıldı.
301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın birinci yılında Soma ve çevre ilçelerde gerçekleşen anmalar sabahın erken saatlerinde mezarlıklarda başladı. Bunlar arasında en kitleseli Soma Belediyesi Mezarlığı’ndaydı. Madenci aileleri, yakınları ve maden işçileriyle çeşitli kurumlar tarafından yapılan anmalar gün boyunca sürdü.
TMMOB/Maden Mühendisleri Odası’nca gerçekleştirilen ilk anma saat 11:00’da TKİ ELİ önünden Madenci Heykeli’ne yürüyüşle başladı. Madenci Heykeli’ne gelen kitle heykele karanfiller bıraktı, saygı duruşu ve devamında açıklama yapıldı.
Günün ikinci anması saat: 12:00’de DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından Madenci Heykeli önündeydi. Saygı duruşuyla başlayan anma da karanfiller bırakıldı ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Burada emek ve meslek örgütleri adına yapılan ortak basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko konuşmasında yeni Soma’lar, Ermenek’ler yaşanmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir önce oluşturulmalıdır.
Emekçilerin güvencesiz ve kayıtdışı çalıştırılması engellenmelidir.
Sendikalaşmanın önündeki ILO standartlarıyla çelişen engellemeler kaldırılmalıdır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramlarıyla temelden çelişen ve özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmedir.”
Burada yapılan anmanın ardından kitle Soma Belediye Mezarlığı içinde bulunan Soma Madenci Şehitliğini ziyaret etti ve mezarlara karanfiller bıraktı.
Madenci Şehitliği ziyaretinin ardından katliamın gerçekleştiği Eynez Linyit Ocağına hareket edildi. Güvenlik görevlileri başta içeri almak istemedi ancak kitlenin kararlı tutumu karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Eynez Linyit Ocağı sahasına giren kitle burada katliam bölgesinde açıklama yapıp karanfil bırakmak istedi ancak burada da özel güvenlik problem çıkardı. Zaman zaman ciddi gerginliklerin yaşandığı Eynez Ocağında özel güvenliğin müdahalesi bertaraf edilerek saat: 15:30 civarında başlayan anma saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından DİSK, KESK, TTB ve TMMOB adına KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen açıklama yaptı.
Gün boyu ve akşam saatlerinde Kınık’ta, Madenci Heykelinde, Hükümet Konağı’nda anmalar sürerken devletin desteklediği anmada konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş protesto edildi.
Soma’da büyük katliamın yıl dönümünde işçilere arkadaşlarını anması için ücretli izin verilmedi.
TÜRKİYE’DE HER YER SOMA
DİSK-KESK-TMMOB-TTB’nin çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanında Soma katliamında yaşamını yitirenler anılırken, hükümetin işçilerin canını değil patronların karını öne çıkaran politikaları protesto edildi. O eylemlerden fotolar…