Uluslararası Sendikal Hareketten Filistinli İşçilere Dayanışma Ziyareti
Küresel Sendikalar, Filistin Halkına Desteğini Yeniden Vurguladı
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Küresel Sendika Federasyonları (GUFs) Batı Şeria’ya gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında Filistinli işçilerle dayanışma içinde olduklarını bir kez daha vurguladılar. ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle, “Bu zor günlerde Filistin Genel Sendikalar Federasyonu (PGFTU) ve üyeleriyle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Gazze halkının karşı karşıya olduğu ciddi insani krizden derin endişe duyuyoruz.” dedi.
Adil ve kalıcı bir barış için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerektiğini hatırlatan Luc Triangle “Batı Şeria’daki işgalin sona erdirilmesi, tüm yerleşimlerin lağvedilmesi” gibi talepleri vurguladı.
Küresel sendikalar, “ateşkesin sağlanması, tüm rehinelerin ve gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması ve çatışmalar nedeniyle mahsur kalan işçilerin güvenli bir şekilde geri dönmeleri” gibi acil talepleri ifade etti.
“On yıllardır süren işgal Filistin halkını çaresiz bırakmış ve 7 Ekim’deki şiddet olayları için ortam yaratmıştır. O tarihten bu yana, aralarında çok sayıda masum çocuk, kadın ve erkeğin de bulunduğu on binlerce Filistinlinin öldürülmesi hiçbir şekilde kabul edilemez ve haklı gösterilemez.”
Küresel sendikalar, ayrıca, hükümetleri Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) destek olmaya davet etti.
Heyet, Filistin sendikalarıyla beraber Filistin Yönetimi’ni, Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı ve Birleşmiş Milletler kurumlarını ziyaret etti. Ziyaretin ardından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Sendikalar küresel barış hareketinin bir parçasıdır. Demokrasi ve insan hakları gibi önemli değerlerin yanı sıra barışı da savunuyoruz. İşte bu nedenle buradayız. Sendikalar barışçıl ve kalıcı bir çözümün önemli aktörlerindendir.”
Küresel Sendikalar, Filistin Sendikaları ve Filistin Halkına Desteklerini Yeniden Vurguladı
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Küresel Sendika Federasyonları (GUFs) yöneticilerinden oluşan bir heyet, Batı Şeria ve Gazze’deki sendikalarla dayanışmalarını göstermek üzere Ramallah’a gitti. Bu sendikalar küresel ekonominin tüm kesimlerini kapsamaktadır ve 150 ülkeden 200 milyondan fazla işçiyi temsil etmektedirler. Küresel Sendikalar Konseyi (CGU) üyesi olan sendikalar, Filistin sendikalarıyla birlikte çalışarak işçilerin bu zor zamanları atlatmalarına ve Filistin’deki dönüşümün temel gücü olabilmesine yardımcı olmak için çalışmalarını yoğunlaştırma sözü verdiler.
Dünyanın dört bir yanından sendika liderlerinin yer aldığı heyet, Filistin Genel Sendikaları Federasyonu (PGFTU) temsilcilerinin yanı sıra Batı Şeria ve Gazze’deki işçileri temsil eden sendika yöneticileriyle de bir araya geldi. Heyet, Devlet Başkanı Abbas ile görüşme ayrıcalığına sahip oldu. Heyet ayrıca 28-30 Mayıs 2024 tarihlerinde Başbakan Yardımcısı Dr. Samah Abou Oun ve bazı bakanlarla da bir araya geldi. Filistinli işçilerin mücadelesini desteklemeye ve sürdürmeye kararlı olan küresel sendikalar halihazırda Filistinli yoldaşlarıyla güçlü bağlara sahiptir.
Heyet şu açıklamayı yaptı: “Bu zor zamanlarda Filistinli sendikalar ve işçilerle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ciddi insani krizden derin endişe duyuyor ve Filistinliler, İsrailliler ve dünyanın dört bir yanında barış, eşitlik ve adalet çağrısında bulunan insanlarla omuz omuza olduğumuzu ifade ediyoruz.”
Acil öncelikler arasında, uluslararası insani hukuka tam saygı gösterilerek derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanması, insani yardıma derhal erişim sağlanması, tüm rehinelerin ve yargı süreci olmaksızın gözaltında tutulanların serbest bırakılması ve çatışmalar nedeniyle mahsur kalan tüm işçilerin güvenli bir şekilde geri dönmelerinin sağlanması yer almalıdır.
Heyet, ITUC ve diğer küresel sendikaların iki devletli çözüme yönelik uzun süredir devam eden politikasını ve bağımsız bir Filistin için gerçek bir ekonomik geleceği kolaylaştırmak üzere BM Güvenlik Konseyi’nin 242 ve 338 sayılı kararlarının tam olarak uygulanması yoluyla adil ve kalıcı bir barış çağrısını hatırlattı. Bu çerçevede Batı Şeria’daki işgalin sona erdirilmesi, tüm yasadışı yerleşimlerin dağıtılması ve Doğu Kudüs’ün Filistin devletinin başkenti olacağı 1967 öncesi sınırların tanınması gerekmektedir.
Heyet, hükümetleri Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) fon sağlamaya devam etmeye ve bu fonları artırmaya çağırdı. “UNRWA’nın rolü, temel hizmetlerin sağlanması ve Filistinlilerin en çok ihtiyaç duydukları bir zamanda onlara destek olunması bakımından hayati önem taşımaktadır.”
“Buraya Filistinli işçilere ve onların sendikalarına olan desteğimizi güçlendirmek için geldik. Hepimiz aynı ailenin parçasıyız. Hedefimiz, adil ve kalıcı bir barış, güvenlik içinde yaşayan demokratik ve egemen bir Filistin ve aynı zamanda güvenli bir İsrail’dir. Sendikaların demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ve güçlü, demokratik, bağımsız sendikaların Filistin’de anahtar bir rol üstlendiğini biliyoruz.”
Heyetimiz, mevcut savaş sırasında korkunç bedeller ödeyen Filistinlilerin yürek burkan deneyimlerini dinledi. Gazze’deki yıkım ve can kaybının yarattığı acı gerçeğin yanı sıra, yerleşimcilerin uyguladığı şiddet, hareket özgürlüğü gibi insan haklarına getirilen kısıtlamalar ve Batı Şeria’da yaşanan ekonomik zorluklar hakkında da bilgi aldık. Bununla birlikte, sendikacılığa olan kararlılık ve sendikacılığın bu çatışmanın kaosunda adil bir çözüme ulaşılmasına yardımcı olma potansiyeli öne çıkmaktadır.
Küresel sendikalar olarak sorumluluğumuz bu hissiyatı geliştirmektir ve küresel işçi hareketini barış, insanlık, demokrasi ve dayanışma ilkelerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Hem Filistin hem de İsrail’deki sendikaların kendi toplumlarındaki kritik rollerini kabul ederek onlarla yapıcı bir diyaloğa yatırım yapmaya devam edeceğiz. Küresel sendikalar olarak Filistin’deki kız ve erkek kardeşlerimizi unutmayacağız ve yalnız bırakmayacağız. Onları desteklemek için çabalarımızı misliyle artıracağız. Demokratik örgütler olarak sendikalar, kendi toplumlarına kök salmıştır ve insana yakışır iş ve nitelikli kamu hizmetlerinin hayata geçirilmesi için yeniden yapılanma sürecine katkı verecek donanıma sahiptir.
Küresel sendikaların birçoğu Gazze ve Batı Şeria’daki sendikalar aracılığıyla işçilere önemli yardımlarda bulunmuştur. Eğitim Enternasyonali (EI), Filistin’de 1000’den fazla öğretmene maddi yardım ve Refah’ta 5000’den fazla çocuğa kalacak yer sağlamıştır. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze’deki muhabirlere doğrudan destek sağlamakta ve Han Yunus’ta bir dayanışma merkezi aracılığıyla çalışma alanı ve ekipman sağlamaktadır. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI), Filistinli taşımacılık ve kamu hizmeti çalışanları ile ailelerine acil yardım ve uzun vadeli destek sağlamak üzere dayanışma fonları oluşturmuştur. İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI) inşaat işçileri ve aileleri için insani destek ve sığınak sağlamıştır.
Heyet şu değerlendirmede bulundu: “Sendikalar küresel barış hareketinin bir parçasıdır. Demokrasi ve insanlık gibi önemli değerlerin yanı sıra barışı da savunuyoruz. İşte bu yüzden buradayız.”