Image Map

Gelirde, vergide, ülkede adalet için ilk Emekçi Buluşması Kadıköy’deydi

Gelirde, vergide, ülkede adalet için EMEKÇİ BULUŞMALARI’nın ilki İstanbul Kadıköy’deydi.

“Hayat pahalı, emek ucuz! İnsanca yaşamak istiyoruz” diyen DİSK üyeleri, işçiler, emekçiler, emekliler taleplerini dile getirdi.

8 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilen ilk Emekçi Buluşması’na DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve sendikalarımızın yöneticileri de katıldı.

Gelirde, vergide, ülkede adalet için EMEKÇİ BULUŞMALARI’nın ilkinde, Kadıköy’de bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Ekim ayı programını açıkladı: “Bu ülke yoksul olduğu için değil adaletin terazisi bozulduğu için geçinemeyen herkesin yan yana geleceği, emeğin gücünü büyüteceği EMEKÇİ BULUŞMALARI’nı bugün buradan başlatıyoruz. Yolumuz açık olsun”

Gündemdeki fon krizinde ortaya çıkan gerçeklere de değinen Genel Başkanımız “Kaynak var, üretim var, zenginlik var ama büyük bir adaletsizlik var” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu ayki DİSK-AR Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun verilerini de paylaştı: “Enflasyon ve vergilerin işçi ücretlerine dokuz aylık toplam faturası en az 2 trilyon 254 milyar TL!”

Basın açıklamasının ardından EMEKÇİ BULUŞMALARI için hazırlanan bildirilerimiz Kadıköy meydanında ve sokaklarında dağıtıldı.

EMEKÇİLER GELİRDE, VERGİDE, ÜLKEDE ADALET İÇİN BULUŞUYOR!

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun Kadıköy’deki Emekçi Buluşması’nda yaptığı konuşmadan satır başları

Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten biz emekçiler GEÇİNEMİYORUZ.

Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücümüz her gün ama her gün düşüyor. Asla tutmayan enflasyon hedefine göre belirlenen ücret artışları gerçek enflasyon karşısında eriyip gidiyor.

Adaletsiz vergilerin altında her ay daha fazla eziliyoruz; büyük sermaye gruplarından ve patronlardan fazla vergi veriyoruz.

DİSK-AR’ın her ay yayınladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun Ekim ayı verilerine göre enflasyon ve vergilerin işçi ücretlerine dokuz aylık toplam faturası en az 2 trilyon 254 milyar liraya ulaştı.

  • ⁠ ⁠Yılın dokuzuncu ayında enflasyonun sadece sigortalı işçi ücretlerine birikimli toplam faturası 1 trilyon 223 milyar TL!
  • ⁠ ⁠Gelir ve damga vergilerinin toplam faturası 1 trilyon 31 milyar TL oldu!
  • ⁠ ⁠İşçilerin vergi ve enflasyon nedeniyle 2026’nın ilk 9 ayındaki kaybı, 2025’in ilk 9 ayına göre yüzde 47,2 arttı!
  • ⁠ ⁠İşçiler Eylül 2026’nın en az yarısını vergi, kesinti ve enflasyona çalıştı!
  • ⁠ ⁠Ortalama işçi ücretinin vergi ve enflasyon nedeniyle kaybı (kesinti hariç) 22 bin 401 lira olarak gerçekleşti!
  • ⁠ ⁠Asgari ücret yılın dokuzuncu ayında 6 bin 828 lira kaybetti!
  • ⁠ ⁠Eylül 2026’da asgari ücretin 1,5 katı ücretlerin yüzde 40,2’si, 2 katı ücretlerin yüzde 46,9’u, 2,5 katı ücretlerin yüzde 48,2’si ve 3 katı ücretlerin yüzde 49,1’i vergi, kesinti ve enflasyon sebebiyle eridi!

Bu tablo tesadüf değil.

Sendikalaşmanın ve demokratik hak aramanın önündeki engeller nedeniyle koca bir ülke asgari ücrete ve asgari yaşama mahkum edildi.

Bu ülkenin yüzde 1’lik bir kesimi akla hayale sığmayacak ölçüde zenginleştikçe,  bu ülkenin yüzde 99’u gelirde adaletsizliğin ağır bedellerini ödüyor.

Bir asgari ücretlinin alın teriyle 6000 yıl aralıksız çalışarak kazanabileceği parayı, en tepedekiler dört ayda oturduğu yerde fonlanarak kazanabiliyor.

Bizler bu ülke yoksul olduğu için değil, gelirde-vergide-ülkede adalet olmadığı için GEÇİNEMİYORUZ.

Oysa kaynak var. Zenginlik var. Üretim var.

Biz işçiler, biz emekçiler çalışıyoruz; biz üretiyoruz… Bu ülke ekonomisini biz büyütüyoruz. Ve biliyoruz ki bu ülke kaynaklarının hepimizi insanca yaşatmaya yeter.

Bu nedenle gelirde adalet, vergide adalet, ülkede adalet için buluşuyoruz.

Bu ülke yoksul olduğu için değil, adaletin terazisi bozulduğu için geçinemeyen ve adalet isteyen herkesin; işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, gençlerin, kadınların yan yana geleceği; emeğin gücünü büyüteceği ve taleplerini hep birlikte daha gür bir sesle haykıracağı EMEKÇİ BULUŞMALARI’na bugün Kadıköy’den başlıyoruz.

Önümüzdeki hafta 14 Ekim’de İstanbul Bakırköy’de, 15 Ekim’de Tekirdağ’da, 16 Ekim’de Edirne’de olacağız. Bir sonraki hafta, 20 Ekim’de Bursa, 21 Ekim’de Eskişehir’de, 22 Ekim’de Çanakkale’de, 23 Ekim’de Balıkesir’de emekçilerle buluşacağız. Ekim ayı programımızı 26 Ekim’de Aydın’da, 27 Ekim’de Antalya’daki EMEKÇİ BULUŞMALARI ile tamamlayacağız. Kasım ayı programımızı da önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

Evet bu ülke artık bu kadar büyük adaletsizlikleri kaldırmıyor. Bugün burada Kadıköy’de taleplerimizi ve kararlılığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz adalet istiyoruz.

Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin derhal artırılması için buluşuyoruz! Ücret artışlarının asla tutmayan hedeflenen enflasyona göre değil gerçek enflasyona göre belirlenmesini ve ekonomik büyümeden çalışanların pay almasını istiyoruz. Türkiye’nin bir asgari ücretliler ülkesi olma utancından kurtulmasını, bunun için toplu iş sözleşmesi kapsamının genişletilmesini istiyoruz. Biz gelirde adalet istiyoruz.

Az kazanandan az; çok kazanandan çok vergi alınan bir vergi sistemi için buluşuyoruz! Vergi politikasının dünyanın en adaletsiz vergisi olan dolaylı vergiler yerine gelir ve servet üzerinden alınan doğrudan vergilere dayanmasını istiyoruz. Gelir vergisinin ilk dilim oranının yüzde 10’a düşürülmesini istiyoruz. Çalışanların yıl içerisinde ücretlerinin düşmesine neden olan vergi tarife dilimlerindeki soyguna son verilmesini; Gelir vergisi tarife dilimlerinin yeniden değerleme oranında ve asgari ücret artış oranının altında kalmayacak biçimde güncellenmesini talep ediyoruz. Biz vergide adalet istiyoruz.

En düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve tüm emekli aylıklarının aynı oranda artırılması için buluşuyoruz. Emeklilerin bir yük olarak görüldüğü bu düzene karşı sesimizi yükseltiyor; emekliliğin kamusal bir hak olduğunu söylüyoruz. Emeklilik sistemindeki adaletsizliklere son verilmesini, kademeli emeklilik bekleyenlerin, çırak ve stajyerlerin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Emeklilerin sağlık, bakım, barınma ve ulaşım hakları kamusal güvencelerle desteklenmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz emeklilikte adalet ve insanca yaşam istiyoruz.

Sendikalaşmanın, örgütlenmenin, hak aramanın engellenmediği demokratik bir ülke için buluşuyoruz. Sendikalaşma önündeki yasal ve fiili tüm engellerin, barajların kaldırılmasını istiyoruz. Grev hakkı başta olmak üzere demokratik haklarımız önündeki tüm kısıtlamalara son verilmesi için buluşuyoruz. İfade özgürlüğümüzden seçme ve seçilme hakkımıza kadar tüm demokratik haklarımız için sesimizi yükseltiyoruz. Biz demokrasi istiyoruz.

Biz biliyoruz ki bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini yaratanlar, biz işçiler, emekçiler, emekliler, gençler ve kadınlar buluştuğunda bu adaletsiz düzeni değiştirebiliriz.

Bu nedenle herkesi EMEKÇİ BULUŞMASI’NDA yan yana gelmeye; emeğin gücünü büyütmeye ve hep birlikte daha güçlü bir sesle haykırmaya çağırıyoruz.

GELİRDE ADALET! VERGİDE ADALET! ÜLKEDE ADALET!

ITUC ETUC