DİSK ARAŞTIRDI: ÇALIŞMA UMUDU OLMAYAN MİLYONLAR İŞSİZLİĞİ GİZLİYOR!
İŞSİZLİK DÜŞMEDİ İŞGÜCÜNE KATILIM AZALDI
İŞ GÜCÜNE KATILIM TALEBİ GEÇEN SENEKİ ORANINDA KALSAYDI İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10,52’YE ÇIKACAKTI
GERÇEK İŞSİZLİK İSE YÜZDE 26’LARI BULUYOR
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de gerçek işsizlik oranını işgücüne katılmama eğilimini gizliyor.
Bilindiği gibi işsizlik oranı iş arayıp bulamayanları kapsamakta. Oysa iş bulma umudunu kaybedip işgücü piyasasından çekilen milyonlarca çalışan var. TÜİK 2006 yılı sonuçları 2005 yılına göre işsiz sayısının oransal olarak azaldığını gösteriyor.
İşsizlik oranında azalma, işgücüne katılım talebindeki azalmanın sonucu, yani iş bulma umudu kalmayan ve iş aramayan işsizler değerlendirme dışında. Sonuç olarak 2006 yılında 2005 yılına göre işgücüne katılım oranı yüzde 48,3’ten yüzde 48’e düşmüş durumda. Eğer çalışmayı talep eden nüfus aynı oranda kalsaydı, işsiz sayısı son 1 yılda 2 milyon 520 binden, 2 milyon 625 bine, işsizlik oranı yüzde 10,3’ten, 10,52’ye çıkacaktı.
20 yıl önce çalışmayı talep eden nüfus ise çalışabilir nüfusun yüzde 58’iydi. Bir gelişmişlik ölçütü olan işgücüne katılım oranı bugün 20 yıl öncesinin düzeyinde olsaydı, çalışmak isteyen nüfus 30 milyon 174 bin, işsiz sayısı 7 milyon 844 bin, işsizlik oranı yüzde 26 olacaktı. İşsizlik oranının yüzde 14 ile en yüksek olduğu bölge olan Güneydoğu Anadolu’da ise bu oran yüzde 49,28’e ulaşılacaktı. .
AVRUPALI KADAR İŞ İSTESEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 37
Araştırmaya göre, işgücüne katılım oranı AB ülkeleri ortalamasına göre yüzde 68,8 düzeyinde, eğer Türkiye’de işgücüne katılım talebi Avrupalı kadar olsa, çalışmak isteyen nüfus 35 milyon 548 bin, işsiz sayısı 13 milyon 218 bin , işsizlik oranı yüzde 37 dolaylarına ulaşacaktı. Güneydoğu için işsizlik aynı katılım düzeyi için yüzde 57 olacaktı. Sonuç olarak Güneydoğu gibi gerçek işsizliğin çok yüksek düzeylerde olduğu bölgelerde, bu tip bir sınıflandırma ile işsizliğin yüzde 14 olarak açıklanması var olan bir sorunu görmemek anlamına gelmekte.
SORUN GÖRMEZDEN GELİNİYOR!
Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye’de işsizliğin kronik bir hal aldığına dikkat çekerek, hükümetin sorunu görmezden geldiğini, kalıcı adımlar atamadığını belirtti.
Yeni liberal küreselleşme politikalarının toplumsal yaşamda onarılması zor yaralar açtığının ifade eden Çelebi, yoksul halk kitlelerinin geleceğinin sermayenin insafına terk edilemeyeceğini vurgulayarak, işsizlikle mücadele için emek örgütlerinin öncülüğünde bir eylem programı çıkartılmalıdır dedi. TÜİK’in işsizliği gizleyen değil, işsizliğin farklı boyutlarını kamuoyuna gösteren bir işlev taşıması gerektiğinin altını çizen Çelebi, işsizliğin kader olmadığını ifade etti.