Image Map

SSGSS YASA TASARISI'NA KARŞI TÜRKİYE AYAKLANDI!

Emek Platformu’nu oluşturan emek ve meslek örgütlerinin çağrısı üzerine Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı gerçekleştirilen iki saatlik R16;çalışmama’ eylemi tüm Türkiye’de hayatı durdurdu. Hükümetin yasa tasarısını Meclis’e getirmemesini isteyen örgütler bu eylemlerin bir uyarı olduğunu belirterek aksi taktirde genel greve gideceklerini ifade etti. Eylem çerçevesinde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında ulaşım, temizlik işleri, eğitim, sağlık alanlarında hizmet verilemedi. 10.00’da başlayıp 12.00’da sona eren eylemde belediye hizmetlerine ara verilirken, şehir içi ulaşım durdu ve temizlik hizmetleri yapılamadı. Demiryollarında banliyö trenlerinin seferleri iki saat süreyle durdurulurken, atölyelerde çalışma yapılmadı. Bakım ve onarım çalışmalarına ara verildi.

 

İZMİR’DE ALANLAR YETMEDİ

İki saatlik çalışmama haklarını kullanan İzmirli işçiler Basmane’de başlayan yürüyüşlerinin ardından Konak Meydanı’nda toplandı. On binlerce emekçinin ve bütün emek örgütlerinin katıldığı eyleme Emek Platformu adına DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi katıldı. Çelebi, “Bu topluluk işçilerin direnişinin göstergesidir. Bizleri daha fazla kandıramayacaksınız. Çocuklarımıza, torunlarımıza ihanet etmemizi istiyorlar, buna izin vermeyeceğiz” dedi. Yasanın sadece parası olanın sağlık hizmeti almasına olanak verecek nitelikte olduğunu vurgulayan Çelebi, “Ancak direnişimiz bundan ibaret değil. İzmir’den diyoruz ki; “Bu yasayı geri çek. Çekmezsen bugün 2 saatlik iş bırakma eylemiyle uyarıyoruz, yarın Ankara’ya yürürüz, o da olmazsa genel grevle direneceğiz” diyerek birlik çağrısı yaptı.

 

ÖĞRETMENLER İKİ SAAT DERSE GİRMEDİ

Öğretmenler iki saat süreyle derse girmedi ve eylem nedeniyle eğitime iki saat ara verildi. Hastanelerde doktorlar, eylem süresince acil vakalar dışında hizmet vermedi. Petrokimya sektöründe aralarında TPAO, Tüpraş, BOTAŞ, Petkim gibi işyerlerinin de bulunduğu 85 işyerinde çalışmalar iki saat süreyle durdu.

 

BUNDAN SONRAKİ HEDEF ANKARA

Ankara’da Emek Platformu adına konuşma yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, talepler dikkate alınmazsa tasarının görüşülmeye başlandığı gün Ankara’da olacaklarını belirterek şunları söyledi: “Yapmayın etmeyin, diyoruz olmuyor. R16;Efendiyiz ama ensemizde boza pişirtmeyiz’ diyoruz olmuyor. Dinliyorlar ancak uygulamada ciddi bir değişiklik göremediğimiz için buradayız. Kabuğumuza çekilip önümüze gelen her yasaya R16;evet’ deyip çalışanlara kötülük yapamayız. Ne ideolojik yaklaşıyoruz, ne yalan söylüyoruz. Bizim maksadımız kavga etmek değil, soğukkanlılıkla, sükûnetle konuyu çözüme ulaştırmaktır.” Kumlu’nun açıklamaları sırasında çalışanlar “Hükümet yasanı al başına çal”, “İşçi-memur el ele genel greve” ve “Emeğe uzanan eller kırılsın” sloganları attı.

 

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, “Başbakan diyor ki, ‘çalışanlar hak kaybına uğramayacak. Siz kendinizi düşünün, çocuklarınızı düşünmeyin’. Biz sadece kendini düşünenlerden değiliz. Biz çocuklarımız ve geleceğimiz için de mücadele ediyoruz” dedi. ‘Çalışmama Hakkını Kullanma’ eylemi kapsamında bir grup işçi, memur ve sağlık çalışanı, Numune Hastanesi önünde toplanarak, Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Tombul, hükümetin halkın sağlık hakkını elinden almak istediğini ileri sürdü. Eğitim-Sen’e üye eğitim çalışanları da yeni sosyal güvenlik yasasını protesto etmek amacıyla okullarda iki saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

 

İSTANBUL’UN SOKAKLARI ŞENLENDİ

Tasarı, İstanbul’da da değişik bölgelerde protesto edildi.

 

Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Şişli Belediyeleri önünde kitlesel katılımlı gösteriler yapıldı. Topkapı-Ambarlar işçileri Merter’de iş bıraktıktan sonra Saraçhane’de Şişli’den gelen işçilerle birleşerek SSGSS Yasa Tasarısı’nı protesto ettiler.

 

DİSK/Genel-İş Sendikası’na üye Kadıköy Belediyesi işçileri de, belediye binasında toplanarak, çeşitli sloganlar attı. Davul-zurna eşliğinde halay çeken işçiler, bazı kurum çalışanlarının da katılımının ardından Sögütlüçeşme Caddesi üzerinden Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüdü. Şişli Belediyesi çalışanları da belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü önünde toplanarak, eyleme destek verdi. Tersane işçileri de Tuzla’da yürüyüş yaparak kasarıyı protesto etti.

 

Şişli Belediyesi çalışanları da, belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü önünde toplanarak, eyleme destek verdi.

 

Hastanelerde eyleme katılım doktorların inisiyatifindeydi. Kimi hastanelerde bazı polikliniklerde hastalara bakılırken, bazılarında hastalar eylemin bitmesini bekledi. Ancak acil servislerde hastalara bakıldı. Cerrahpaşa ve Çapa’da kantinler bile kapalıyken, Samatya’da greve katılımın çok daha düşük oldu. Hastanelerde muayene için bekleyenler grevi haklı bulduklarını da belirterek, “Grevler olmasa halkı önemsemiyorlar. Haklarımızı aramamız gerekir” dedi. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ortopedi, intaniye, dahiliye gibi polikliniklerde muayene yapılırken nöroloji, cerrahi gibi servislerde muayene yapılmadı. Hastane yetkilileri servisleri gezerek eyleme katılanları kontrol etti.

 

Okullarda sabahçı öğretmenlerin çoğu bir gün öncesinden sevk almıştı. Okulda olanlarsa derslere girmedi. Öğrencilerin ders saati içinde dışarıya çıkmalarına izin verilmedi. Eğitim Sen İstanbul’daki öğretmenlerin katılım oranının yüksek olduğunu söyledi.

 

Haydarpaşa Garı’nda toplanan TCDD çalışanları adına basın açıklamasını Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş yaptı. Bektaş, “Bugün herkes sokakta, hükümeti iki saatlik eylemle uyarıyoruz. Emekçiler olarak çocuklarımızın geleceğiyle oynanmasına izin vermeyeceğiz. Demiryolları çalışanları olarak kurumumuzun satılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu esaret yasasının, Meclis’ten çıkmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

İş bırakma eylemi ulaşımı çok fazla etkilemedi. Haydarpaşa Tren Garı’na eylemin olduğu saat gidenler şu anonsla karşılaştı: “Sendikanın aldığı grev kararı nedeniyle Başkent Ekspresi 12.00’da sonra hareket edecektir. Biletlerini iade etmek isteyenler kesintisiz edebilirler.” Çalışanlar siren sesleri, anonslar, alkış eşliğinde eylem yaptı, davul zurna eşliğinde halay çekti. Başkent Ekspresi’nin bazı yolcuları da trenden inerek alkışlarla eyleme destek verdi.

 

İETT ve vapur seferleri devam etti. Ancak kent içinde zaman zaman trafikte sıkışmalar yaşandı.

Türk Harb-İş Sendikası’na bağlı çalışan işçiler Pendik’ te D-100 karayolunu trafiğe kapattı. Hükümet aleyhine slogan atan grubun eylemi nedeniyle yol uzun süre kapalı kaldı.

 

 Türkiye Kamu-Sen’ e bağlı çalışanlarsa Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde bir araya geldi. Türk Eğitim-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk İmar-Sen üyelerinin katıldığı eylemde katılımcılar ellerindeki balonları patlatarak tasarıyı protesto etti.

 

Emek Platformu İstanbul bileşenleriyse Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi. Sloganları, dövizleri ve pankartlarıyla tasarıyı, Başbakan Erdoğan’ı ve hükümeti protesto eden çalışanlar, Saraçhane Parkı’na kadar yürüdü. Saraçhane’ de toplanan DİSK’li, KESK’li işçilerle bir araya gelen çalışanlar, burada yaptıkları açıklamada yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

 

KOCAELİ

Kocaeli’nde ise, Birleşik Metal-İş ve Lastik-İş sendikası örgütlü olduğu fabrikalarda iş bırakma eylemine etkin katılım sağladı. Birleşik Metal-İş 70’i aşan işyerinde iş bıraktı.

 

ÖĞRETMENLERE CEZA TEHDİTİ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, iş bırakma eylemine katılan eğitim çalışanları hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı. Bakan Çelik, gazetecilerin eyleme katılan öğretmenler hakkında yasal işlem yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusuna, “Yasal olmayan hangi davranış olursa olsun gerekli takibat yapılır” yanıtını verdi. Çelik, öğretmenlerin iş yavaşlatma ya da iş bırakma şeklinde bir mazeretinin olamayacağını ifade ederek, “Dolayısıyla, ister öğretmenlerimiz ister diğer kamu çalışanları vatandaşın hayatını kolaylaştırmakla görevli insanlar eğer vatandaşın hayatını zorlaştırıyorlarsa bunu doğru bulmuyorum. Halbuki böyle bir şey yasal da değildir. Burası demokratik bir hukuk devletidir. Demokratik hukuk devletinin işleyişi bellidir” dedi.

 

UÇUŞLARDA AKSAMA OLMADI

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü binasında görevli Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sendikası (TUS) üyesi çalışanlar, saat 10.00’da iş bırakarak Başmüdürlük binası ve teknik blok kafetaryasında toplandı.

BTS 2 No’lu Şube Başkanı Yakup Tağı acil durum, sağlık, itfaiye personeli dışında tahsilat, muhasebe, hasılat, malzeme gibi idari bölümlerde birer personel bırakarak iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi.

Atatürk Havalimanı’nda iç ve dış hatlardaki uçuşlarda herhangi bir aksama yaşanmadı, uçuşlar normal olarak devam etti. Türk Hava Yolları (THY) çalışanlarıysa eyleme katılmadı. İşçiler, THY yetkililerinin bir gün önce kendilerini toplayıp ‘eylemin yasadışı olduğu’ konusunda uyarı yaptığını belirterek, “İstediğimiz halde kimse eyleme katılamıyor. Katılırsak bizi işten atarlar” dedi. Yolcular arasındaki sanatçı Nükhet Duru eyleme destek vererek, “Eyleme saygı duyuyorum” dedi.

ITUC ETUC