Image Map

Taksim'de Uluslararası 1 Mayıs Kutlamaları

Avrupa Sendikalarının gözü Taksim 1 Mayıs’ında

Avrupa genelinde sendikal hareket Türkiyeli işçilerin 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi, 1 Mayıs 1977 katliamının aydınlatılması, sendika yasalarının ILO Sözleşmeleri’ne uygun biçimde değiştirilmesi talepleri ile 1 Mayıs 2009 günü Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamasını destekliyor. Avrupa Parlamentosu’nun Sosyal Demokrat, Sol ve Yeşil Grupları Milletvekilleri’de kampanya destek veriyorlar. Uluslararası Sendikalar örgütlerden ve Avrupa Sendikalarından temsilciler 1 Mayıs günü İstanbul’da olacaklar.

AP’den Taksim’e destek.

 

Avrupa Parlamentosu, 13 Mart 2009 tarihinde yayınladığı raporunda Türkiye hükümetini, ILO sözleşmelerine uygun yeni bir sendikalar yasası çıkartmaya ve 1 Mayıs’ın barışçıl bir şekilde Taksim Meydanı’nda kutlanmasını sağlamaya davet etti. Rapor, Türkiye’deki sendikal faaliyetlerin önündeki kısıtlamaların devam ettiğini de belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs’a dair engellemeleri ve polis şiddetini içeren çeşitli insan hakları raporları yayınlanmıştı. Ancak 1 Mayıs’a ilk kez bu raporda Avrupa Parlamentosu tarafından açık bir ifade ile ve çözüm bulunması talebiyle yer verildi.

 

Alman sendika heyeti hazır

 

Almanya Gıda İşçileri Sendikası, (DGB / NGG) 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi ve Türkiye’nin ILO Sözleşmelerine uygun bir sendikalar yasası çıkartması için uluslararası bir imza kampanyası düzenliyor. İmza kampanyasına Avrupa Parlamentosu’ndan Sosyal Demokrat Milletvekili Bernhard Rapkay, Alman Yeşiller Partisi Eş-Başkanı Cem Özdemir ve AP Birleşik Sol Grup Milletvekili Helmut Markov’un da aralarında olduğu çok sayıda sendikacı ve siyasetçi destek veriyor.

 

Alman sendikaları ayrıca 1 Mayıs günü İstanbul’a gelmek için hazırlıklarına başladılar. Aralarında NGG, IG METALL ve VERDİ sendikalarından ve göçmen derneklerinden temsilcilerin olduğu yaklaşık 100 kişilik bir heyet 1 Mayıs’ta İstanbul’a geliyor. Heyette IG METALL Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Wolfang Rhode ve NGG Genel Sekreteri Jurgen Hintzer’de bulunacak. Ayrıca Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve küreselleşme karşıtı hareketin önemli örgütlerinden olan ATTAC İstanbul 1 Mayıs’ı için hazırlıklarına başladı.

 

 

Avrupa Solu Taksim’e geliyor

4-5 Nisan 2009 tarihlerinde Danimarka’da gerçekleşen Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansı’nda İspanya, Portekiz, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Avusturya ve Yunanistan’dan sendikacılar, Türkiyeli işçilerin demokrasi ve sendikal haklar mücadelesini desteklemek için 1 Mayıs’ta İstanbul’da olacaklarını açıkladılar.

 

Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansı sonuç metninde; 1 Mayıs’ın Avrupa genelinde İşçi Bayramı olarak tatil olduğu ancak Türkiye’nin ILO sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı’nı imzalamış olmasına rağmen 1 Mayıs kutlamalarının engellendiği belirtildi. Konferans, Türkiyeli işçilerin, 1 Mayıs’ın tatil edilmesi, ILO sözleşmelerine uygun bir sendikalar yasası çıkartılması ve 1 Mayıs 1977 Katliamı’nın faillerinin yargılanması taleplerine destek vermek için 1 Mayıs’ta Taksim’e gitme kararı aldı.

 

Uluslararası destek mesajları

 

DİSK’in yaptığı uluslararası çağrı üzerine Avrupa’nın pek çok ülkesinden sendika temsilcilerinin İstanbul’a gelmesi beklenirken, çok sayıda destek mesajı gelmeye devam ediyor. Avrupa sendikaları mesajlarında AB müzakere sürecinde açılması beklenen R16;Sosyal Politikalar ve İstihdam’ başlıklı 19. Fasıl’ın açılması öncesinde sendikalar yasasının değiştirilmesi ve 1 Mayıs’ın özgürce kutlanması gerektiğini belirtiyorlar.

ITUC ETUC