Image Map

ETUC Avrupa Eylem Günü

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin, krize karşı uluslararası eylemde yaptığı konuşma

 

 

 

Bugün Avrupa’da herkes aynı konuyu konuşuyor.

 

Almanya’da otomobil işverenleri, Fransa’da ilaç fabrikaları, Türkiye’de tekstil işverenleriR30; İtalyan hükümeti, Belçika hükümeti ve Türkiye’de AKP hükümetiR30;

 

“Kriz var” diyorlarR30; Kriz bahanesiyle temel ihtiyaç maddelerine zam üstüne zam yapıyorlar. Kıdem tazminatlarını tırpanlıyorlar. Çalışma sürelerini uzatmaya, maaşları azaltmaya çalışıyorlarR30; İşyerleri kapanıyor, ve kriz bahanesiyle işten çıkartmalar hızlanıyorR30;

 

Uluslararası ekonomik kriz Avrupa’yı ve Türkiye’yi teğet geçmedi. Hem tek tek Avrupa hükümetleri hem de Avrupa Birliği kurumları, aldıkları kararlarla krizin üstesinden gelemeyeceklerini gösterdiler.

 

Krize mağdurların gözüyle bakmalı. Krize karşı sermaye çevrelerini değil halkı ön planda tutan çözümler üretilmeli. Bu konuda önerilerimizi çeşitli platformlarda tekrar tekrar söyledik. Eylemlerimizle, tepkilerimizle, geniş katılımlı mitinglerle, işyeri direnişleriyle söyledik.

 

Bugünden başlayarak 3 gün boyunca Avrupa işçi sınıfı krize karşı mücadele taleplerini yükseltecek. Avrupa’nın her yerinde işçiler emekçiler sokaklarda olacaklar.

 

DİSK’in de üyesi olduğu Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) 14, 15 ve 16 Mayıs’ta Avrupa Eylem Günleri düzenliyor. Brüksel, Berlin, Prag ve Madrid’de büyük mitingler düzenlenecek. Fransa’da, İzlanda’da ve Litvanya’da on binlerce işçi alanlarda olacak.

 

Patronların ve hükümetlerin yaptığı hataların bedelini işçilere ödetmek istiyorlar. İşsizlik artıyor, güvencesiz çalışma koşulları ve yoksulluk yaygınlaşıyor, satın alma gücümüz düşüyor ve kamu borçları artıyor.

 

Avrupa Sendikaları diyor kiR30; “Kriz ile mücadelede öncelik halka!” Önceliği sermaye çevrelerine değil yoksul halka verin.

 

Sorunlar ve uygulamalar her yerde aynı,  işverenler kafa ve kasa birliği yapmışçasına her yerde ücretsiz izin, kitlesel işten çıkartmak, kıdem tazminatına ve işsizlik primine el koyma gibi yöntemler uyguluyorlar. Yaşadığımız uluslararası bir saldırıdır. Öyleyse işçi sınıfının savunması da en az o kadar uluslararası olmalıdır.

 

Sermayeye sözünü söyledi. Şimdi sıra emekçilerde. Emekçiler sözlerini eylemleriyle dile getiriyorlar bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde.

 

Türkiye’den sınıf kardeşlerimizi selamlıyoruz.

Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması!

ITUC ETUC