Image Map

KEMAL TÜRKLER DAVASI'NDA 3. KEZ BERAAT KARARIR30;

DİSK Kurucusu ve Genel Başkanımız Kemal Türkler’in öldürülmesiyle ilgili 29 yıldır devam eden davada, sanık Ünal Osmanağaoğlu için 3. kez beraat kararı verildi. Yargıtay tarafından iki kez bozulmasının ardından Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davanın 3. duruşmasında, mahkeme sanık Ünal Osmanağaoğlu’nun cinayeti işlediğine dair yeterli delil olmadığına hükmetti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi kararı eleştirerek “Bundan böyle 12 Eylül’ü Kemal Türkler’in katillerinin bulunması günü olarak ilan ediyoruz” dedi.

 

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3. kez görülmeye başlanan davanın öncesinde adliye binasının girişinde DİSK’liler ve emek dostları “29 yıldır adalet arıyoruz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kemal Türkler yaşıyor yaşatacağız!” sloganlarıyla toplandılar. Yapılan basın açıklamasında Türkler cinayetinin katillerinin cezalandırılması istendi.

 

Davayı izlemek için gelen kalabalıkla çevik kuvvet polisleri arasında itiş-kakış ve tartışma yaşandı. Başta kalabalığı içeri almak istemeyen polis yaşanan tartışmaların ardından kalabalığı adliye binasına aldı.

 

Duruşmaya Kemal Türkler’in eşi Sabahat Türkler, kızları Yasemin Türkler ve Nilgün Soydan ile birlikte DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Yönetim Kurulu Üyeleri, DİSK üyesi sendikaların genel merkez yöneticileri, DİSK üyesi işçiler, CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili M. Ali Özpolat, Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, TKP Başkanı Erkan Baş, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, ÖDP İl Başkanı Hüseyin Yeşil, CHP İstanbul ilçe başkanları, eski milli futbolcu Metin Kurt, yazar Mustafa Yalçıner, KESK Şubeler Platformu’ndan temsilciler, çeşitli sendika yöneticileri ve sendika temsilcileri katıldı.

 

Yargıtay’ın bozma kararından sonraki ilk celseye Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki sınavlarını mazeret göstererek duruşmaya katılmayan; 2 Temmuz’daki duruşmaya araç, personel ve ödenek yokluğu bahanesiyle mahkemeye getirilmeyen tutuklu sanık Ünal Osmanağaoğlu, 30 Temmuz’daki duruşmada hazır bulundu.

 

Sanık Ünal Osmanağaoğlu, Kuşadası’nda 1999 yılında yapılan bir operasyonda yakalanmıştı. Kardeşinin kimliğiyle hayatını sürdüren Osmanağaoğlu, Kemal Türkler cinayetinin yanı sıra, Bahçelievler’de Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı’yla birlikte TİP’li 7 gencin katledilmesi olayı ile Mamak katliamı davalarından ötürü de aranıyordu.

 

Yakalandığı yıl, Ankara Bahçelievler’de 8 Ekim 1978 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi 7 öğrencinin öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan Osmanağaoğlu 7 kez idam cezasına çarptırılmıştı.

 

Duruşmada Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, mahkemenin beraat kararını eyleme katılan diğer sanıklarla ilgili gerekli araştırmayı yapmadığı ve Türkler’in kızı Nilgün Soydan’ın teşhisini dikkate almadığı için verdiği ikinci bozma kararı hatırlatıldı. Yargıtay’ın bozma kararına uyulması istendi.

 

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme daha önceki kararlarına atıfta bulunarak Ünal Osmanağaoğlu’nun cinayet işlediğine dair yeterli delillerin bulunmadığı belirterek oy çokluğuyla 3. kez beraat kararı verdi. Mahkeme üyelerinden bir hakim ise karara şerh koyarak Yargıtay’ın bozma kararına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

 

Adliye çıkışında kararı değerlendiren DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Mahkeme Başkanı’nın tavırlarıyla ihsas-ı reyde bulunduğunu söyledi. Kararın oy birliği ile alınmadığını hatırlatan Çelebi, “Demek ki bu karar mahkeme heyetinin bütün üyeleri tarafından aynı şekilde algılanmamıştır. Bu durum kararın taraflı alındığını gösterir. Biz bu davanın takipçisi olacağız. Gerekirse uluslararası mahkemelerde hakkımızı arayacağız. Buradan 12 Eylül gününü bundan sonra Kemal Türkler’in katillerinin bulunması günü ilan ediyorum. 12 Eylül’e giden süreç bütün boyutlarıyla aydınlatılmalı, karanlık noktalar sorgulanarak sorumlular yargı önüne çıkarılmalıdır” diye konuştu.

 

Türkler ailesinin avukatı Rasim Öz, “Bu karar tarafsızlığını yitirmiş bir karardır. Mahkeme başkanının tavrından bu kararın böyle olacağı belliydi. Davanın takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

 

Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan ise, “Babam öldürüldüğünde ben ordaydım. her şeyi gördüm. Vuranın saçı da, boyu da, yüzü de bugünkü gibiydi. Tarafsızlığını yitirmiş bir mahkemeden başka bir karar beklemiyorduk. Bz davanın takipçisi olacağız.” diye konuştu. Konuşmakta güçlük çeken Kemal Türkler’in eşi Sebahat Türkler de, “Karar böyle çıkmamalıydı. Mahkeme taraflı bir karar verdi.” demekle yetindi.

 

Duruşmaya katılanlar “Faşizme karşı omuz omuza!”, Kahrolsun MİT, CIA, Kontrgerilla!”, “Katiller işçiye hesap verecek!” sloganlarıyla adliye binasından ayrıldılar…

ITUC ETUC