DİSK Genel Başkanı Çelebi köşeyazarlarına Kent Aş işçileriyle ilgili bir mektup gönderdi: "İŞÇİSİN SEN, İŞSİZ KAL!"
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Karşıyaka Belediyesi’nin işten attığı 276 işçinin seslerini duyurabilmek için İzmir’den başlayarak Ankara’ya uzanan 650 kilometrelik yolu yaya olarak yürümeye karar verdiklerinde, köşeyazarlarına bir mektup göndererek Kent AŞ işçilerinin yaşadıklarını anlattı.
Çelebi’nin mektubu şöyle:
“İŞÇİSİN SEN, İŞSİZ KAL!”
Cem Karaca’nın 70’lerin sonlarında hitletmiş “Tamirci Çırağı” şarkısı bugün de pek çoğumuzun dudaklarından düşmüyor.. Sadece romanlarda yaşanabilen sınıflararası aşkın gerçek hayattaki somut karşılığını anlatır bu şarkı özet olarak.. Varlıklı kadın, kendisini seven Tamirci Çırağı’na bakarak “Kim bu serseri?” der.. Ve şarkı, çırağın ağzından söylenen, dillerimizden düşüremediğimiz şu son kıtayla tamamlanır:
“Ustam geldi sırtıma vurdu, unut dedi romanları.. İşçisin sen, işçi kal, giy dedi tulumları..”
İzmir Karşıyaka İlçesi’nin (ve belediyenin) bölünmesi üzerine işten çıkarılan 276 Kent A.Ş. işçisinin 145 gündür yaşadığı dram bundan hiçte farklı değil.. Tek fark, giymek istemelerine karşın, tulumlarının üzerlerinden çıkarılmasıdır!..
Pasaport İskelesi’nden Gündoğdu Meydanı’na kadar, Arnavut Kaldırımı’nda kaç tane taş vardır?.. Eşrefpaşa Hastanesi’nin koridorları kaç adımdır?.. Karşıyaka Çarşı’da kaç tane sokak lambası vardır?.. Buca Mezarlığı kaç dönümdür?
Bu soruların cevaplarını kim verebilir? Hiç kuşkusuz belediye işçileri.. Çünkü bütün bunları tek tek ören onlardır..
İzmir’i İzmir yapan iki şey vardırR30; İlki, yosun kokan denizi ve denizden esen rüzgarıdır.
İkinci şey ise, eski deyimle İzmir proletaryasıdır. Tütün tacirleri, gümrükçüler, uluslararası deniz taşımacılık firmaları değilR30;
İzmir’i İzmir yapan İzmirli işçilerdir. Onlar sokakları süpürürler. Hastanelerin tuvaletlerini temizlerler. Belediye kreşinden mezarlığa kadar her yerde onların parmak izlerine rastlayabilirsiniz..
İşte bu işçilerden 276’sı sorgusuz sualsiz ve tam bir vefasızlık örneği sergilenerek işlerinden çıkarılmışlardır..
Rakamların dili soğuktur.. Hayatın yeşilliği, rakamların gri rengiyle anlatılamaz.. Her bir Kent AŞ işçisinin dakika dakika, saat saat yaşadığı sıkıntıları, biriken borçlarını, okulların açıldığı bir dönemde çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamayışlarının verdiği ezikliği, bırakın üç öğün yemeği, bir öğünü dahi çıkaramamanın burukluğunu, bir sağlık kuruluşuna gidemeyip hastalığı evde atlatmayı, işsizliğin en korkunç duygusal çöküntülerini “276 çarpı 145 eşittir 40 bin 020 eziyet” diye geçiştiremeyiz..
Bunları hiç düşündünüz mü?. Çok değil, sadece 10 dakikanızı bir işçiye odaklayarak düşündünüz mü hiç ne yaşadığını, ne yaşayabileceğini?..
“Tok, aç’ın halinden anlamaz” der atasözümüz.. Fakat biz yine de şansımızı deneyerek anlatmaya çalışacağız..
“Tamirci Çırağı”nda bahsedilen “roman”, Kent Aş işçisi için CHP’nin 2009 “YEREL SEÇİM PUSULASI”ndan başka bir şey değildir özet olarak..
CHP 2009 “Yerel Seçim Pusulası”nın “Yerel Yönetim Anlayışı ve Temel İlkeleri” bölümü sayfa 13’te, sosyaldemokrat belediyecilik anlayışını aktaran şöyle bir ara başlık var:
“Emeğe, örgütlenmeye, sendikal haklara saygılı belediyecilik:
Sosyal demokrasinin en temel değerleri olan emeğe, alın terine, çalışma ve örgütlenme hakkına saygı ilkeleri çerçevesinde personeli sendikasızlaştırmaya, düşük ücretle çalıştırmaya ve özlük haklarını ortadan kaldırmaya dönük uygulamalara son verilmesi, çalışanların sendikal örgütlenme hakkına saygılı yerel yönetim anlayışının yaygınlaştırılmasıdır.”
Karşıyaka Belediyesi’ni kazanan ve hemen ardından 276 işçiyi “sorumluluk alanlarım daraldı, gelirim düştü” diyerek kapıya bırakan fakat bir başka taşeronla anlaşıp 330 yeni işçiyi işe alan CHP’li Belediye Başkanı’nın bu ilkelerden “bağımsız olduğu” varsıyalabilir mi?..
Oysa Karşıyaka Belediyesi’nin hemen yanı başındaki CHP’li Konak Belediyesi de ikiye bölünerek Karabağlar Belediyesi kurulmuş ve seçim sonucunda her iki CHP’li belediye, Konak Belediyesi’nin şirketlerini de kapsayacak bir biçimde personeli kendi ihtiyaçları çerçevesinde paylaştırmışlardır. Bu da bir örnektir.
CHP Yerel Seçim Pusulası’nın yine 13. sayfasında “Yerel yönetimlerin R16;önce insan’ anlayışıyla, keyfilikten uzak, kararlı ve dürüst yönetim ilkeleri”nden bahsedilmektedir.
Anlaşılan, Karşıyaka Belediye Başkanı için “önce insan” sloganı, “önce bazı insanlar” şeklinde algılanmaktadır.
Ve hiç kuşku yok ki, CHP’nin bu ilkesel ve temel değerleri karşısında Karşıyaka Belediyesi’nin uygulamaları sosyal demokrasinin temel değerlerinden köklü bir biçimde sapmayı ifade etmektedir.
İnsanı, insanca yaşamı hedefine koyan, emeği temel değer sayan bir anlayışın 180 derecelik bu dönüşü nasıl izah edilebilir?.
Hatırlayalım..
AKP Hükümeti, yerel yönetim seçimleri öncesinde, seçimlerde siyasi avantaj yaratmak, muhalefet partilerini güçsüzleştirmek amacıyla belediyeleri böldü, kapattı veya birleştirdi. Çıkarılan yasa sonucunda belediyelerde toplu iş sözleşmesi düzeni sarsıldığı gibi, özellikle belediye şirketlerinde çalışan işçilerin geleceğine ilişkin belirsizlikler de yaratıldı. Bölünme nedeniyle sorumluluk alanları daralan ve gelirleri düşürülen belediyelerde ve bağlı şirketlerde çalışan işçiler işlerini kaybettiler ya da düşük ücretlerle çalışmaya zorlandılar.
20 yıldır Karşıyaka halkına hizmet veren belediye işçileri, işte bu bölünmeden ötürü (Karşıyaka ve Bayraklı) ve 29 Mart seçimlerinden önce her iki belediye başkanının işçileri mağdur etmeyeceklerine dair söz vermelerine rağmen kendi aralarında yaşanan husumetten dolayı 276 emekçi 145 gündür tam bir dram yaşamaktadır.
Bu süreçte Konfederasyonumuz ve Genel-İş Sendikamız, b
aşta CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal ve Sayın Genel Sekreter Önder Sav olmak üzere CHP Genel Merkezi, CHP İzmir İl Başkanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşerek sorunu anlatmaya ve çözmeye çalıştık. Diyalog yolunu sürekli açık tuttuk ve soruna diyalog ile çözüm aradık. Sadece sorunun doğrudan muhatabı olan Karşıyaka Belediyesi’nin sayın başkanı ile görüşemedik; sorun üzerine diyalog kuramadık. Görüşme taleplerimiz kendisi tarafından sürekli geri çevrildi.
Kısacası, “İşsizliği, yoksulluğu, yolsuzluğu yeneceğiz!” sloganıyla işbaşına gelen yöneticiler, seçim zamanında oylarını aldıkları işçileri “işsizler ordusuna” katmış, çözüm konusunda da bir adım bile atamamışlardır.
Çözüm yine biliyoruz ki işçi sınıfının mücadeleci geleneğinde yatmaktadır.
Bu bilince sahip, Karşıyaka Belediyesi tarafından 1 Mayıs’ta işten çıkarılan Kent AŞ işçileri Ankara yürüyüşünü başlattılar.
Yaşadıkları yoksulluk ve açlığa karşın, İŞTEN ATILAN KENT AŞ İŞÇİLERİ SADECE İŞLERİNE DÖNMEK İÇİN YÜRÜMEYECEKLERDİR30;
AKP Hükümetinin yarattığı ekonomik kriz ve işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını olumsuz etkileyen yasal düzenleme ve uygulamalara karşı da yürüyerek Türkiye işçi sınıfının, belediye işçilerinin ve belediye hizmetlerinde taşeron şirketlerde çalışan tüm işçilerin sesi olarak 650 km.’lik bir uzun yürüyüşe çıkma kararı aldılar..
· Kent AŞ İşçileri, ekonomik krizin faturası işten atılarak ödeyen tüm işçiler adına,
· Kent AŞ İşçileri, toplumsal depreme dönüşen işsizlik felaketine karşı
· Kent AŞ İşçileri, Hükümetin belediye istihdamında işçiler aleyhine yaptığı düzenlemelere karşı,
· Kent AŞ İşçileri, Hükümet’in belediye kapatma, bölme ve birleştirme uygulamasının işçiler üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı,
· Kent AŞ İşçileri, kriz sürecinde elektrik ve doğalgaza yapılan zamları; çalışan ve emeklilerin ücret ve maaşlarındaki gerilemeyi protesto etmek için
YÜRÜYECEKLERDİ…
YÜRÜYORLAR DA..
· Yolları, demokratik haklarını kullanmalarına aldırış etmeyen kolluk kuvvetlerince her ilde kesilmesine karşın,
· Bayramı çocuklarıyla geçirmek yerine, tabanı patlayan ayaklarıyla dağ başlarında kalmalarına rağmen,
· Sesleri duyulmamasına, çığlıklarına kulakların kapatılmasına karşın
YÜRÜYORLAR!..
Çünkü onlar çok iyi biliyorlar ki, iğneyle kuyu kazmaya benzer bu ülkede emeğin hakkını alması..
“Tamirci Çırağı” şarkısıyla açtığımız sözümüzü Nazım Hikmet’in şiiriyle bağlayalım:
“Demir,
kömür
ve şeker
ve kırmızı bakır
ve mensucat
ve sevda ve zulüm ve hayat
ve bilcümle sanayi kollarının
ve gökyüzü
ve sahra
ve mavi okyanus
ve kederli nehir yollarının,
sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
bir şafak vakti değişmiş olur,
bir şafak vakti karanlığın kenarından
onlar ağır ellerini toprağa basıp
doğruldukları zaman…”
Sayın Yazar,
İşten atılan 276 Karşıyaka Belediyesi işçisinin bu zorlu yürüyüşünde, onlara ayıracağınız bir satırlık sözün bile tahmin edemeyeceğiniz bir öneme sahip olduğunu, sizden alacakları güçle zorlu yürüyüşlerini tamamlayacaklarını unutmamanız dileğiyle, bayramınızı kutluyor, iyi çalışmalar diliyoruz.
Saygılarımla.
Süleyman Çelebi
DİSK Genel Başkanı