Image Map

YILMADIK, DİRENDİK, KAZANDIK… 1 MAYIS'TA TAKSİM'DEYİZ!..

YILMADIK, DİRENDİK, KAZANDIK… 1 MAYIS’TA TAKSİM’DEYİZ!..

 

 

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KESK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN genel başkanlarıyla, kutlama programını belirlemek için bir araya geldi. Görüşmenin ardından Vali Güler, kutlamaların Taksim’de yapılacağını söyledi.

 

Görüşmeye DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-iş Genel Başkanı Salim Uslu, Memur-sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren katıldı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da görüşmede yer aldı.

 

Güler, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre, Taksim’in bir toplantı ve gösteri yürüyüşü alanı olmadığını ifade ederek, “Ancak kanunun öngördüğü istisna çerçevesinde, Taksim, Emek ve Dayanışma Günü’nün bayram kutlaması tarzında o gün için tahsis edilecektir” dedi.

 

Bayram kutlamasının coşku içinde yapılabilmesi için konfederasyonlarla valilik ve emniyetin gerekli koordineyi sağlayacağını belirten Güler, Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edildiğini anımsattı.

 

Güler, şöyle konuştu: “Daha sonra da ulusal bayram ve genel tatiller hakkındaki kanunda yapılan düzenlemeyle de resmi tatil olarak ilan edildi. Devletimizin önemli görevlerinden biri çalışma hayatıyla ilgili özgürlüklerin önünü açmak, dünya ile uyumlu hale getirmek ve çalışanlara daha yaşanabilir bir ortam sağlamaktır. Üretimin vazgeçilmez unsuru olan emeğin kutsallığı çerçevesinde emekçilerin 1 Mayıs’ın huzur ve güven içinde, demokrasiye yakışır bir şekilde bayram havasında kutlaması en doğal hakları olarak görülmektedir. Bu itibarla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün ülkemize yakışır bir şekilde tüm sosyal taraflarca barış ve huzur içerisinde demokratik bir olgunlukla kutlanması konusunda bir mutabakat sağlanmıştır.”

 

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise “1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması Türkiye’de 12 Eylül yasalarının bir yenilgisidir. Emekçiler, 1979’da kaldırılan kürsülerini yeniden yerine koymuşlardır. 77 1 Mayıs katliamının aydınlatılması da bu zincirin kazanılması gereken parçalarından biridir” dedi.. 

ITUC ETUC