Image Map

MISIR: ITUC'tan Emekçi Halka Destek

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow,  Mısır’da yaşanan olaylar hakkında yaptığı basın açıklamalarında uluslararası toplumu yaşanan hak ihlallerine karşı göreve davet etti. Burrow ayrıca Mısır’ın emekçi halk hareketini ve bağımsız sendikaların kuruluşunu desteklediğini ifade etti.

 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Mısır muhalefetinin demokrasi ve temel haklar talebiyle yaptığı genel grev çağrısını desteklediğini daha önce açıklamıştı. Ülkenin yeni kurulan bağımsız sendika merkezi de genel grev çağrısıyla muhalefet hareketini güçlendirdi.

 

Yaşananlar çok uzun zamandır, işyerinde demokratik temsil hakkından mahrum olantüm Mısırlılar için çok önemli bir adımdır. Rejimin tanımayı reddettiği bağımsız sendikalar, son yıllarda, binlerce yerel grev, oturma eylemi ve çeşitli protesto gösterileri düzenlediler. Bu protestolar Mısır halkının son günlerde şahit olduğumuz hareketliliğinin ardındaki itici güç oldular.

 

Sağlık ve maliye çalışanlarının mevcut bağımsız sendikalarının yanı sıra ülkenin önemli sanayi bölgelerinden işçi temsilcilerini ve kamu çalışanlarını bir araya getiren yeni sendikal merkez, kuruluşunu pazar günü Kahire Tahrir Meydanı’nda gerçekleşen bir gösteriyle duyurdu ve hemen ardından bir genel grev çağrısı yayınladı. Ayrıca ülke genelinde işyeri komitelerinin kurulacağını duyurdu.

 

Sendika eylemleri gerçek demokratik bir değişimin gerçekleşmesi ve insan haklarına saygının olması daha da fazla baskı yapmaya devam edecektir. . Tıpkı, Tunus’ta demokrasi hareketinde ön saflarda olan ITUC üyesi Tunus Genel İşçi Sendikası’nında olduğu gibi (UGTT)  Mısır emekçi halkının da despot ve gayri meşru rejime karşı göstermiş oldukları cesareti ve iradesini selamlıyoruz.

 

Bu hafta Brüksel’de toplanacak olan ITUC Yönetim Kurulu, demokratik bir dönüşümün gerçekleşmesi ve

işçi haklarının kabul edilmesi için Tunus ve Mısır sendikal hareketlerine nasıl destek olabileceğini görüşecektir. ITUC, Mısırlı yetkilileri son günlerde ülke genelinde barışçıl gösterilere katılanlara yönelik uyguladıkları şiddeti ve can kayıplarını durdurmak için gerekli önlemleri almaya davet etmektedir.

 

ITUC, Nobel Barış Ödülü sahibi ve muhalif, Mohamed El Baradei’in, tutuklanmasını şiddetle kınamaktadır. Onun ve tutuklu diğer göstericilerin derhal serbest bırakılmasını talep etmektedir. Mısırlı yetkililer acilen baskıyı durdurmalı ve yoksulluk, yolsuzluk ve polis şiddetine karşı barışçıl biçimde mücadele eden Mısır halkının meşru taleplerine kulak vermelidir. İletişimde yaşanan kesintileri kınayan ITUC, yetkilileri basın ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye davet etmektedir.

 

Bölgede son dönemde açıkça görüldüğü gibi, baskıyla hiçbir sorun çözülmemektedir. Protesto hakkı dahil olmak üzere Mısır’da temel hakların ihlal edilmesi karşısında uluslararası toplum sorumluluklarını yerine getirmelidir.

 


http://www.ituc-csi.org/egypt-ituc-supports-general-strike.html

http://www.ituc-csi.org/the-crackdown-in-egypt-must-stop.html

ITUC ETUC