ASGARİ ÜCRETE GÜNLÜK 66 KURUŞ ZAM HAZIRLIĞI, ASGARİ ÜCRETLİYE 1 SOMUN EKMEKLİK ZAM…

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK-AR tarafından, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Madde Fiyatları Eylül 2011 verileri üzerinden yapılan araştırmaya göre 2012 yılı hükümet programında yer alan ik altı ay için % 3’lük zam oranı uygulanırsa Asgari ücret aylık 19,77 TL, günlük 66 kuruş artacak. Geçtiğimiz yıl söz konusu artış aylık 25,6 TL idi. Asgari ücretliye hükümetin ön gördüğü artışla, günlük 1 somun ekmek, 50 gram beyaz peynir, 2 yumurta, 24 gram koyun etinden yalnızca biri alınabiliyor. Zam ile 1 paket makarna bile alınamıyor. Aylık zam ise 1 kilo koyun eti fiyatına bile denk gelmiyor.

SEFALET ZAMMI

DİSK-AR’ın araştırması asgari ücret gerçeğini ortaya koydu. Hükümet programındaki % 3’lük artışla ile asgari ücretli günlük 145 gram Pirinç, 12 gram Bebek Maması, 296 gram ekmek, 320 gram makarnadan yalnızca birini alabilecek.

Asgari ücretli, aldığı zamla et almaya kalkarsa, günlük 24 gram dana, 27 gram koyun, 104 gram tavuk etinden birini seçmek durumunda. Eğer tercihini süt ve süt ürünlerinden yana kullanacaksa o zaman ya 0,34 lt süt, ya 50 gram beyaz peynir alacak.

Yoksulun protein deposu kuru bakliyat açısından da tablo pek parlak değil. 156 gram kuru fasülye ya da 132 gram nohut asgari ücret zammının günlük karşılığı ile alınabilecek gıda ürünleri.

Asgari Ücretli, yapılması hedeflenen zammı biriktirip “bari 1 aylık kiramı ödeyeyim” derse, yaklaşık 26 ay beklemek zorunda. Tabi kira fiyatının sabit kalması koşulu ile. Dışarıda bir tas çorba içmek içinse 5 günlük zammın karşılığını bir kenara koymalı.

1 KİLO ET İÇİN 1 GÜN MESAİ

Araştırmaya göre, yapılması düşünülen ocak zammı ile asgari geçim indirimli net 679 TL olması hedeflenen asgari ücretle, hangi mal için kaç saat çalışılması gerektiği de ortaya konuldu. Buna göre Asgari ücretli, 504 TL’lik ortalama kira giderini karşılamak için 168 saat çalışmak zorunda. Bu toplam çalışma süresinin yüzde 75’ini oluşturuyor. Asgari ücretli 1 kilo pirinç için 1,5 saat, bebek maması için 18 saat ter akıtmak durumunda. 1 kilo dana eti için çalışılması gereken süre ise 8 saat.

Çocuğu varsa 458 TL’lik kreş parasın karşılama için 153 saat çalışması gerekiyor. Bir buzdolabı için çalışılması gereken süre, başka harcama yapmaksızın 357 saate denk geliyor. Erkek ayakkabısı için 33, kadın ayakkabısı için 22, çocuk ayakkabısı için 14 saat çalışılması şart.

Asgari ücretli 1 kilo beyaz peynir için 5 saat, ayçiçek yağı için 2 saat çalışmak zorunda. Bununla birlikte 13 saatlik çalışma karşılığında 1 gömlek, 2 saatlik çalışma karşılığında 1 çorap alabiliyor.

ASGARİ SEFALET

Raporun sonuç kısmında şu görüşlere yer verildi:

“Asgari ücret artışlarının 2012 yılı Hükümet Programında birinci ve ikinci altı aylık dönemler için yüzde 3+ yüzde 3 olarak hedeflenmesi, artık bir orta oyunu olduğu genel kabul gören Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bir kandırmacadan ibaret olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü söz konusu oran işverenler tarafından da uygun görülürse, işçi kesiminin görüşüne gerek kalmaksızın, Aralık ayında bu biçimde tespit edilecektir. Enflasyon hedefinin 2011 yılı için % 8’lerin üzerine çıktığı koşullarda, yapılması düşünülen artışın bu denli düşük olarak öngörülmesi son derece problemlidir. Asgari ücretliler, işçi statüsünde çalışan nüfusun neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Bu anlamda asgari ücret düzeyi, halkın refah düzeyini de belirlemektedir. Halkın refahını yükseltmenin yolu asgari ücrette gerçekleştirilecek artışlara bağlıdır. Buna karşın asgari ücrete yapılan artışlar komik düzeylerde seyretmektedir. Asgari ücretin belirlenme kriteri hedeflenen enflasyon değil yoksulluk sınırı olmalıdır.”