Image Map

İZMİR'DE BASKI VE KARALAMALARA KARŞI KİTLESEL EYLEM YAPILDI…

DİSK, İzmir’de “YILMAYACAĞIZR11;TESLİM OLMAYACAĞIZR11;DİRENECEĞİZ!” kampanyası çerçevesinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyon sonrası tutuklanan sendikacılara destek olmak amacıyla bir yüşüyüş düzenledi. Basmane Meydanı’nda bu amaçla toplanan kitle, sloganlar eşliğinde Konak Meydanı’nda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına kadar yürüdü.

 

 

Sık sık AKP aleyhine slogan atan gruba seslenen Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, belediyeye yönelik düzenlenen ikinci operasyonda 5 sendika üyesinin tutuklandığını hatırlatarak, “Hiçbir suçu olmadan özgürlüklerinden, mücadelesinden alıkonulan sendikacı arkadaşlarımız için buradayız. Onun ötesinde, İzmir’de neler oluyor dedirtmeye çalışanlara inat, İzmir’de büyük emek sömürüsüne dur diyerek, binlerce taşeron işçisisini taşeronun zulmünden kurtarıp güvenceli bir geleceğe kavuşturan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratlarına destek olmak için buradayız.” dedi.

 

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de, tutuklu sendikacıları hatırlatarak, “Bugün aramızda bazı arkadaşlarımız eksik. AKP hükümetinin emek düşmanı politikalarına karşı yılmadan mücadele eden bazı arkadaşlarımız bugün aramızda yok. Mücadele edeceğiz, yılmayacağız.” diye konuştu.

 

Görgün’ün konuşması şöyle:

 

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün, İzmir’de “YILMAYACAĞIZR11;TESLİM OLMAYACAĞIZR11;DİRENECEĞİZ!” eyleminde yaptığı konuşma:

 

Hepinizi Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu adına içtenlikle selamlıyorum. DİSK’in, “YILMAYACAĞIZ, TESLİM OLMAYACAĞIZ, DİRENECEĞİZ” kampanyası devam ediyor. Türkiye’nin her yerinde DİSK üyesi işçiler eylemdeler.

 

R16;Kıdem tazminatımızın gasp edilmesine’, R16;Torba Yasa’nın dayattığı sürgünlere’ karşıR30; Güvencesiz, kuralsız çalıştırmaya, R16;işsizlik ödeneğinin gasp edilmesine’ ve R16;baskılara’ karşı “Yılmayacağız, Teslim Olmayacağız, Direneceğiz!” kampanyasına devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Kocaeli, Gaziantep ve Konya’daydık. Bugün İzmir’deyizR30;

 

İzmir’deyiz ama bugün aramızda bazı arkadaşlarımız eksik. AKP hükümetinin emek düşmanı politikalarına karşı yılmadan mücadele eden bazı arkadaşlarımız bugün aramızda yoklar. AKP’nin arkadaşlarımızı rehin almasına sessiz kalmayacağız! Bugün üzerimizde onların vekâleti var. Bugün bütün sloganlarımız Cafer Konca için, Memiş Sarı için, Yakup Yıldırım ve diğer arkadaşlarımız için.

 

Buradan tutuklu arkadaşlara seslenmek istiyorum: Biliyoruz ki direnişiniz onur ve ekmek uğruna. Ama direndiğiniz ekmek ve onur sadece kendinizinki değil. Siz orada bütün bir Türkiye işçi sınıfı adına, hepimiz adına, büyük ailemiz adına direniyorsunuz.

 

Bugün İzmir’deyiz. İzmir’in namuslu ve çalışkan emekçileriyle birlikteyiz.

AKP, yerel yönetimleri rantın merkezi yapmak istiyor. Belediyeleri taşeron cennetine dönüştürmek istiyor.

 

Belediye hizmetlerini taşerona devretmek sendikal hakların paspas edilmesi demektir; kuralsız çalışmanın bir kural haline gelmesi demektir. Belediye hizmetlerinin taşerona devredilmesi toplumsal yararın unutulması ve kamu kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekilmesi demektir.

 

AKP bunun için İzmir’e saldırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni işlemez hale getirmek istiyorlar. 

 

Suyunu ve toprağını korumak isteyen köylüler, parasız eğitim isteyen öğrenciler, gerçeğin peşindeki gazeteciler, adalet arayan avukatlar ve insanca yaşamak isteyen işçiler yani haklarını arayan herkes tutuklanıyor. Tutuklamalar, seçilmiş milletvekillerine ve belediye başkanlarına kadar uzanıyor. Keyfi uygulamalarla tutuklananlar derhal serbest bırakılmalıdır. Hukuksuz gözaltılara son verilmelidir.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde uzun yıllardır taşeron işçilerin kadroya alınması mücadelemiz başarıyla sonuçlandı. Genel-İş Sendikamız belediye işçilerinin insan onuruna yakışır koşullarda çalışması için mücadele ediyor. Bu mücadele bütün DİSK’lilerin görevidir. Arkadaşlarımız bu görevlerini yerine getirdikleri için “görevi kötüye kullanma, güveni kötüye kullanma” gibi suçlamalarla tutuklandılar.

 

AKP, ucuz yöntemlerle sendikaları itibarsızlaştırmayı başaramayacaktır. Bu baskılara gereken yanıtı İzmirli işçiler ve İzmir halkı verecektir. Tutuklu olan sadece belediye çalışanları değil aynı zamanda adalettir, baskı altına alınmak istenen yalnızca sendikacılar değil, yalnızca belediyeciler değil demokratik bir Türkiye özlemidir.

 

Bizler belediye hizmetlerini piyasaya havale etmek isteyen, belediye işçilerini köleleştirmeye çalışan zihniyetle hesaplaşmaya devam edeceğiz.

 

AKP hükümeti attığı her adımda sermayenin hizmetinde olduğunu tekrar tekrar gösteriyor. İşçilerden depremzedelere, hakkını arayan herkese copu, biber gazını reva görüyor. Ortadoğu’ya demokrasi dersi vermeye çalışan AKP hükümeti Özel Yetkili Mahkemeler yoluyla Türkiye’de diktatörlük inşa etmektedir.

 

Asgari ücret açlık sınırının altındaR30; Kıdem tazminatımıza göz diktilerR30; Özel İstihdam Bürosu tuzağı kapıda bekliyorR30; İşsizlik Sigortası Fonu yağmalanıyor.

 

Biz bu zulme boyun eğmeyeceğiz! Başbakan’a sıklıkla kullandığı Yunus Emre dizesini hatırlatıyoruz: “Zulüm ile abat olanın akıbeti berbat olur.”

 

İzmir’den sesleniyoruz; asgari ücret açlık sınırının altında oldukça vicdanımız var demeyinR30;

 

İşsizlik Sigortası Fonu’nu amaç dışı kullandıkça, işçilerin birikimlerini yağmaladıkça adalet nutukları atmayınR30;

 

İş cinayetlerine dönüşen iş kazalarını durdurmadan, kalkınma sözcüğünü ağzınıza almayın…

 

Gözünüzü Kıdem Tazminatı’na diktikçe sakın ola işçilerden destek beklemeyinR30;

 

12 Eylül Darbesi’nden kalma sendika yasalarını değiştirmeden demokrasiden sakın ama sakın bahsetmeyin.

 

AKP’nin kurmak istediği tek p
arti diktatörlüğüne geçit vermeyeceğiz! Tutuklanan arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Özgür ve demokratik bir Türkiye’yi kurana kadar mücadelemize devam edeceğiz.

 

Şimdi her zamankinden daha dirençli, her zamankinden daha kararlı, daha dayanışmacı ve her zamankinden daha umutlu olmalıyız.

 

Hepinize mücadelemizde başarılar diliyorum. Zafer direnen emekçinin olacak.

 

***

 

Konuşmaların ardından aralarında CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ile Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün de bulunduğu bir grup Büyükşehir Belediyesi’ne girerek başkan Aziz Kocaoğlu’na destek ziyaretinde bulundu.

ITUC ETUC